''Η Total τρυπά το 2016 με ή χωρίς λύση''
08:29 - 03 Ιανουαρίου 2016
Το 2016 θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το ερευνητικό πρόγραμμα για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες και παράλληλα θα συνεχιστεί η πορεία μας προς εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε στον «Ρεπόρτερ» ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης. «Αναμένω να ολοκληρωθεί πλέον και επίσημα η είσοδος της BG στο ‘‘12’’, να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, είτε για εσωτερική κατανάλωση είτε για εξαγωγή στα τερματικά, ή και τα δύο που είναι το πιο πιθανό σενάριο, και από την άλλη να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ενεργειακό δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ», πρόσθεσε. Αναμένω ακόμα, συνέχισε ο υπουργός Ενέργειας, ότι «η TOTAL θα προχωρήσει να διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο ‘‘11’’ και οι υπόλοιπες εταιρείες θα προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους για περισσότερες γεωτρήσεις».
Άρα, η TOTAL θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο «11» εντός του 2016;
Όπως είναι ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή, ναι, η εταιρεία προγραμματίζει γεώτρηση στο τεμάχιο «11». Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχει ένας αριθμός από διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να διέλθει -όπως περιβαλλοντικές άδειες, η βάση από την οποία θα επιχειρούν και άλλες- οι οποίες πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Πάντως, όπως είναι σήμερα ο προγραμματισμός τους, σχεδιάζεται γεώτρηση το 2016.
Πότε ακριβώς;
Νωρίς το δεύτερο εξάμηνο.
Έχουν αλλάξει οι αρχικοί σχεδιασμοί μας για ανάπτυξη του «12» το 2020;
Το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που μας έχει κατατεθεί, προβλέπει να αρχίσει η παραγωγή το 2020. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι μπαίνει ένας πολύ σημαντικός εταίρος στην κοινοπραξία του τεμαχίου «12», η BG, η οποία έχει αρχίσει και θα πρέπει να ολοκληρώσει την εξέταση του σχεδίου ανάπτυξης. Θα δούμε εάν έχει κάποιες άλλες σκέψεις, κάποιες άλλες ιδέες, οι οποίες είτε θα μπορέσουν να επισπεύσουν την όλη προσπάθεια είτε θα γίνει εφικτό να εξοικονομηθούν πόροι. Οπόταν θα πρέπει και εκείνοι να ολοκληρώσουν την εξέταση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που μας έχουν καταθέσει, και να επανέλθουν, αρχές του νέου χρόνου, με τα σχέδιά τους ως κοινοπραξία πλέον τριών - NOBLE, BG, DELEK.
Γιατί δεν προχώρησε σε άλλη ερευνητική γεώτρηση η NOBLE, όπως είναι η συμβατική της υποχρέωση;
O κύριος λόγος είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί στόχοι. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή τα έξοδα που κάνει η κοινοπραξία του τεμαχίου «12», επιβαρύνουν και τα μελλοντικά έσοδα του κράτους. Διότι, τα έξοδα είναι ανακτήσιμα μόνο μετά από κάποια ανακάλυψη. Συνεπώς, η Noble μας είχε ενημερώσει ότι δεν έχει εντοπίσει άλλο γεωτρήσιμο ερευνητικό στόχο στο τεμάχιο «12». Άρα, αυτή τη στιγμή έχουν επικεντρωθεί στο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις που θα χρειαστούν για το «Αφροδίτη».
Χωρίς λύση του Κυπριακού θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες;
Εμείς συνεχίζουμε κανονικά με τους σχεδιασμούς μας. Ακόμη και η είσοδος της BG στο τεμάχιο «12» είναι προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί, πέραν από την τεχνογνωσία που θα φέρει στην κοινοπραξία, το τεχνοοικονομικό βάθος, είναι και δυνητικός αγοραστής, αφού είναι και συνιδιοκτήτης και διαχειριστής του τερματικού στο Ίντκου της Αιγύπτου. Και ένας από τους λόγους που η BG επιθυμεί την είσοδό της στο τεμάχιο «12», είναι ακριβώς για να μπορέσει να διασφαλίσει τις ποσότητες φυσικού αερίου, για να λειτουργήσει το τερματικό της στην Αίγυπτο. Συνεπώς, θεωρώ ότι εμείς προχωρούμε κανονικά με τους σχεδιασμούς μας. Σίγουρα όλοι προσδοκούμε σε μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά δεν θα το αφήσουμε να επηρεάσει την πορεία που ακολουθούμε στα ενεργειακά θέματα. Σίγουρα η πορεία αυτή έχει και προκλήσεις και δυσκολίες -είτε αυτές είναι πολιτικές είτε τεχνοοικονομικές/εμπορικές- αλλά με βήματα σταθερά και μεθοδικά, θα προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι λειτουργούμε σε πολιτικές συνθήκες της Βόρειας Θάλασσας, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Η ανατολική Μεσόγειος είναι δύσκολη περιοχή απ’ όλες τις απόψεις, και η Κύπρος έχει τα δικά της προβλήματα.
Πότε, η προκαταρκτική συμφωνία με τη BG, θα γίνει κανονική συμφωνία;
Θα πρέπει η είσοδος της BG να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα μεταξύ των εταιρειών, που θα πρέπει να ικανοποιηθούν. Ευελπιστώ ότι εντός Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να κλείσουμε και αυτή την πράξη, να υπογραφούν δηλαδή οι συμφωνίες και να γίνει η επικύρωση από το υπουργικό συμβούλιο.
«Πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα η γεωγραφία και η γεωλογία μας»
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, οι γεωπολιτικές σχέσεις της χώρας μας δεν επηρεάζονται από την επαναπροσέγγιση Ισραήλ –Τουρκίας. «Συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με όλες τις γειτονικές χώρες, πλην της Τουρκίας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Έρχεται πολύ σύντομα, ακόμη μια σημαντική Τριμερής Συνάντηση, και γίνεται και συνεχής προσπάθεια να διευρυνθεί και σε τετραμερές επίπεδο. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ανεξαρτήτως των σχέσεων μεταξύ άλλων χωρών. Η Κύπρος έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Τη γεωγραφία και τη γεωλογία. Όλα προσμετρώνται ανάλογα με τα ρίσκα. Ένα απ’ αυτά, είναι το πολιτικό ρίσκο. Χωρίς λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να διέλθει αγωγός εντός της κυπριακής ΑΟΖ», εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης.
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το κλειδί είναι η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου. Και οι ειδικοί λένε ότι συμφέρει ένας αγωγός από το Λεβιάθαν προς Τουρκία.
Εάν το Κυπριακό λυθεί μ’ ένα σωστό τρόπο και εξομαλυνθούν και οι σχέσεις μας με την Τουρκία, τότε θα έχουμε και άλλες επιλογές για μελλοντικές ανακαλύψεις. Η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» έχει δρομολογηθεί, είμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις, όπως ήδη έχω αναφέρει.