ΠτΔ: ''Τα εμπόδια στο Κυπριακό δεν είναι ανυπέρβλητα''
10:24 - 03 Ιανουαρίου 2016
Στο πρώτο φύλλο του Ρεπόρτερ για την νέα χρονιά αρθρογραφεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλύει μέσα από τον Ρεπόρτερ τις σκέψεις και το όραμά του για την λύση του Κυπριακού, ενώ αναφέρεται στην έξοδο από το Μνημόνιο, την Ενέργεια και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο του άρθρου του ΠτΔ όπως δημοσιεύεται σήμερα στον Ρεπόρτερ:
''Υποδεχόμαστε τον νέο χρόνο και για πρώτη φορά μετά από μερικά τουλάχιστον χρόνια σκληρής προσπάθειας, έχω την απόλυτη πεποίθηση πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν πως, παρά τις προβλέψεις, βγαίνουμε από τη φοβερή οικονομική κρίση που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής πριν από τρία σχεδόν χρόνια, ενώ και στο Κυπριακό για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό υπάρχει ανοικτή η προοπτική συνολικής επίλυσης.
Δεν είναι πρόθεσή μου να ωραιοποιήσω την κατάσταση, πράγμα που άλλωστε δεν θα ήταν και ακριβές. Ωστόσο, κάνοντας μια απλή, αντικειμενική καταγραφή των δεδομένων, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως βρισκόμαστε σε φάση εξόδου από την κρίση.
Έχουμε πετύχει την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και όλες οι αξιολογήσεις μας από τους δανειστές υπήρξαν θετικές, γεγονός που οδήγησε και σε σειρά αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, κάτι που μας επιτρέπει να βγούμε στις αγορές για ικανοποίηση των χρηματοδοτικών μας αναγκών.
Για πρώτη φορά μετά από 14 τρίμηνα ύφεσης, η χώρα μας καταγράφει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, αφού προβλέπεται πως θα κλείσουμε το έτος με ανάπτυξη που θα ξεπερνά το 1,5%.
Η επιστροφή σε μεγέθυνση της οικονομίας και οι βελτιωμένοι οικονομικοί δείκτες έχουν αρχίσει να καθιστούν εμφανείς και τις θετικές τους επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Είναι λογικό να αναμένουμε πως αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης και της ζωής πολλών συμπολιτών μας σε ευάλωτες ομάδες, που πλήρωσαν –και συνεχίζουν να πληρώνουν– υψηλό κόστος κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της κρίσης. Ιδιαίτερα αναφέρομαι στο ζήτημα της ανεργίας, η οποία έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη, αλλά βρίσκεται ακόμη σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Προσδοκώ ότι με τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα μειώσουν την ένταση του προβλήματος.
Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για εκσυγχρονισμό του κράτους μας θα είμαστε επίμονοι. Βρισκόμαστε στην τελική φάση εξόδου από το μνημόνιο, γεγονός που σημαίνει πως σύντομα θα έχουμε ξανά την τύχη της χώρας μας στα χέρια μας, χωρίς να χρειάζεται κανείς απ’ έξω να μας επιβάλει οτιδήποτε.
Τα δεδομένα αυτά μας επιφορτίζουν με μεγαλύτερη ακόμη ευθύνη να ολοκληρώσουμε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησής μας, ούτως ώστε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα σύγχρονο, αξιόπιστο, φιλικό στον πολίτη ευρωπαϊκό κράτος.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θέλουμε επιτέλους να κοιτάξουμε με αυτοπεποίθηση τη μεγάλη εικόνα που ανοίγεται μπροστά μας και να προχωρήσουμε προσεκτικά, αλλά χωρίς παραλυτικό φόβο. Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε σε όλο του το εύρος το όραμά μας για ειρήνη και σταθερότητα, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή.
Η πρόσκλησή μας για συμμετοχή στη μεγάλη συνεργασία κρατών για την ενέργεια απευθύνεται και στην Τουρκία. Είμαστε ειλικρινείς και προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκρισή της, υπό την προϋπόθεση φυσικά της επίλυσης του Κυπριακού.
Την ίδια ώρα, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία επιθυμούν να αναθερμάνουν τη σχέση τους.
Εμείς είμαστε και πάλι έτοιμοι να άρουμε όλες μας τις ενστάσεις. Επισημαίνοντας φυσικά πως η Τουρκία, όπως και οποιαδήποτε άλλη υπό ένταξη χώρα, δεν έχει παρά να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις καθορισμένες απαιτήσεις της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και έναντι των κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Τα δύο αυτά δεδομένα, η ενεργειακή συνεργασία και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, συνιστούν θεωρώ επαρκή επιχειρήματα για να δούμε θετικά δείγματα γραφής από την Τουρκία. Αυτή όμως είναι η δική μου ανάλυση και δεν μπορώ βεβαίως να προκαταλάβω πώς τελικά θα αντιδράσει η Τουρκία.
Γνωρίζω όμως πως, για μας, μια ειρηνική, σταθερή Κύπρος, όχι μόνο μπορεί να ευημερήσει, αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την περιοχή. Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μη στηρίζει την προοπτική να αποτελέσουμε παράδειγμα επίλυσης εθνικών διαφορών με διάλογο.
Το ερώτημα πολλών συμπολιτών μας είναι απλό: Μετά από τόσα χρόνια κατοχής, τόσες συγκρούσεις στο παρελθόν, τόσο πόνο, μπορούμε να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκύπριους; Η απάντησή μου είναι εξίσου απλή: Ακριβώς επειδή περάσαμε όλοι μας σε αυτό το νησί πολλά, δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να ανακαλύψουμε την πορεία που οδηγεί στην ασφάλεια.
Αυτό το στοιχείο είναι εκείνο που μας οδηγεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο να διαπραγματευόμαστε και να διεκδικούμε ο καθένας για τη δική του κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα και για την κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο.
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο το έργο μας. Είμαι όμως βέβαιος πως δεν είναι ανυπέρβλητα τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας.
Στους μήνες διαπραγμάτευσης που προηγήθηκαν, επιτελέσαμε σημαντικό έργο. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι επαρκές για να πούμε με βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε λύση εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
Είμαι όμως βέβαιος πως, αν όλοι μας στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια στο εσωτερικό μας μέτωπο και κυρίως αν δώσει θετικά δείγματα γραφής η Τουρκία, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε εντός του 2016 για τη νέα Κύπρο που θα ανατείλει.
Με τη λύση θέλουμε να δημιουργήσουμε τα θεμέλια συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους. Να δημιουργήσουμε ένα ομοσπονδιακό κράτος με υγιείς και αποτελεσματικούς θεσμούς που θα μας διασφαλίζουν ένα σίγουρο μέλλον σε μια ευημερούσα χώρα με ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Η λύση της ομοσπονδίας ήταν αποτέλεσμα του οδυνηρού συμβιβασμού τον οποίο υποχρεωθήκαμε να δεχτούμε λόγω της εισβολής του 1974 και των βαριών συνεπειών της.
Από το 1977, η πολιτική μας ηγεσία υιοθέτησε την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής λύσης που καθόρισε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και την οποία όλοι οι υπόλοιποι Πρόεδροι ακολουθήσαμε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Επιδιώκουμε δηλαδή μία ομοσπονδιακή λύση που θα επιτρέπει τη σταθερότητα στη χώρα μας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διαμορφώσουμε με δική μας προσπάθεια και δική μας διαπραγμάτευση το δικό μας μέλλον.
Η ομοσπονδία είναι σε όλο τον κόσμο το σύστημα που φέρνει κοντά ξεχωριστές οντότητες και ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν ένα κοινό μέλλον από ενδεχομένως διαφορετικές αφετηρίες. Όπως συμβαίνει στην Κύπρο.
Επιδιώκουμε τη λύση γιατί κερδίζουμε. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ζούμε σε ολόκληρη την Κύπρο κάτω από καθεστώς ασφάλειας και ελευθερίας, με όλα τα δικαιώματά μας κατοχυρωμένα. Σε ένα κράτος όπου δεν θα υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη. Φιλοδοξούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί από τη μία άκρη του νησιού μας μέχρι την άλλη. Όπως άλλωστε προβλέπει και η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω από καρδιάς να ευχηθώ σε όλες και όλους χρόνια πολλά''.