Καθοριστικοί για την υγεία οι δύο πρώτοι μήνες του 2016

Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι δύο πρώτοι μήνες του 2016 σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας στην Κύπροόπως δηλώνουν στο reporter.com.cy μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.
 
«Το 2015 έγιναν τομές που σχετίζονται με τη στασιμότητα των λιστών αναμονής, ωστόσο, το σύστημα δεν αντέχει άλλες χρονοτριβές, επιβάλλεται ν’ αλλάξει έτσι ώστε να αλλάξουν προς το καλύτερο και οι συνθήκες στα νοσοκομεία μας, κάτι που ευελπιστώ ότι θα γίνει σύντομα» τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας  της Βουλής Κώστας Κωνσταντίνου. 
 
«Οι δύο πρώτοι μήνες της νέας χρονιάς θα είναι καθοριστικοί για την υγεία στην Κύπρο», τονίζει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Νίκος Νουρής. «Με την κατάθεση της πολιτικής πρότασης της κυβέρνησης θα διαφανεί ξεκάθαρα εάν θα πάρει κοινοβουλευτική έγκριση, έτσι ώστε οι σχεδιασμοί να προχωρήσουν και τα προβλήματα να αρχίσουν σιγά σιγά να επιλύονται. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιταθούν τα μέτρα άμεσης ανάγκης για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που η υγεία αντιμετωπίζει ευελπιστώντας ότι θα μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να λύσουμε θεσμικά τα προβλήματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ..
 
Κάνοντας μια αποτίμηση της χρονιάς που έφυγε, ο κύριος Νουρής, είπε ότι «το 2015η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα των λιστών αναμονής και του τεράστιου φόρτου εργασίας των νοσηλευτηρίων αλλά και του προβλήματος βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας εξαιτίας της συσσώρευσης των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια. Η μέθοδος του κουπονιού η οποία επιλέγηκε δίνοντας το δικαίωμα στους ασθενείς να επιλέγουν τον γιατρό της επιλογής τους ήταν ένα  βήμα» εξήγησε, προσθέτοντας ότι«το 2015 έγινε μια σωστή ακτινογράφηση του προβλήματος της δημόσιας υγείας  κάτι το οποίο δεν είχε γίνει στο παρελθόν.
Εντοπίστηκαν τα πραγματικά προβλήματα και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όμως εξακολουθεί να υπάρχει στασιμότητα όσον αφορά τα προβλήματα των θεσμικών αλλαγών όπως η αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η αναδόμησης ολόκληρου του συστήματος της δημόσιας υγείας διότι αποτελούν τροχοπέδη τα εργασιακά θέματα και τα συνταγματικά και νομικά προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει από το γεγονός ότι η νομική υπηρεσία του κράτους αποφάνθηκε ότι δε μπορούμε να μεταπηδήσουμε από το υφιστάμενο καθεστώς σ’ένα καθεστώς οργανισμού δημοσίου δικαίου». 
 
Συνεχίζοντας την αποτίμηση της χρονιάς που έφυγε, ο κύριος Νουρής ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν προχώρησε,  ούτε και η κοστολόγηση των υπηρεσιών στα κρατικά νοσηλευτήρια την οποία χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο της όποιας μεταρρύθμισης προχώρησε, ούτε τα θέματα αναδιάρθρωσης. 
 
«Ευελπιστώ ότι με την πρόταση που έχουμε μπροστά μας σε λίγες μέρες θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές. Αναμένεται η τοποθέτηση του Υπουργείου οικονομικών για τη βιωσιμότητα αυτής της πρότασης και μόλις δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο οικονομικών στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, πιστεύω πως όλα θα πάρουν το δρόμο τους, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της