Ο Βόρειος Πόλος βίωσε κύμα «καύσωνα»

Ο Βόρειος Πόλος βίωσε ένα κύμα «καύσωνα», καθώς ένα ασυνήθιστο άλμα θερμοκρασίας κατέστησε την περιοχή της Αρκτικής θερμότερη από ορισμένες μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και την Αμερική, σύμφωνα με μετρήσεις από το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο του Βόρειου Πόλου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας έφτασε σε ορισμένες περιοχές έως και τους 35 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, και οφείλεται στο ίδιο σύστημα χαμηλής πίεσης που προκάλεσε πρόσφατα έντονες πλημμύρες στην Αγγλία και τη Σκωτία.

Τυπικά, η Αρκτική σημειώνει θερμοκρασίες έως και -35 βαθμών Κελσίου το Δεκέμβριο, όταν και επικρατεί σκοτάδι επί 24 ώρες το 24ωρο.

Δεδομένα από μία σημαδούρα μετρήσεων στην Αρκτική ανέφεραν θερμοκρασία 0,7 βαθμών Κελσίου, αλλά οι μετρήσεις αυτές ενδέχεται να έχουν μεγάλο εύρος αβεβαιότητας. Οι θερμοκρασίες Δεκεμβρίου στο Βόρειο Πόλο έχουν φτάσει ή ξεπεράσει το μηδέν μόλις τρεις φορές από το 1948, και ποτέ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ενδεικτικά, η χαμηλότερη θερμοκρασία στη Βιέννη την ίδια περίοδο ήταν -1 και στο Σικάγο -2 βαθμοί Κελσίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η μέση θερμοκρασία του αέρα πάνω από την Αρκτική καταγράφηκε 1,3 βαθμούς πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από το 1900 που ξεκίνησαν οι παρατηρήσεις. 

Την κατάσταση επιδεινώνει η εκδήλωση ενός ιδιαίτερα έντονου φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό που διαταράσσει τα ρεύματα αέρα και έχει αρνητικό αντίκτυπο στις καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη NASA, τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι το φετινό Ελ Νίνιο μπορεί να εξελιχθεί το ίδιο ισχυρό με εκείνο του 1997-1998, που ήταν το ισχυρότερο που έχει καταγραφεί.
 
Πηγή:  naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για το φάσμα ενός παγκόσμιου πολέμου
Πλήρης αποδοχή του σχεδίου Τραμπ για αποστολή βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ
Μερτς: Πολύ ανεπαρκής η πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας
Περιμένει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία ο Ερντογάν-«Παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνη»
Ερντογάν σε Μακρόν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει
Ανένδοτη η Μόσχα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, «θετικό σημάδι» για τον Ζελένσκι
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα-Ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά
Σάλος στη Βρετανία για την ερωτική σχέση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού
Blame game Ινδίας-Πακιστάν για την παραβίαση της εκεχειρίας-Διχάζει ο ρόλος των ΗΠΑ και τα πυρηνικά