Στο κόκκινο η ανησυχία για την ταχύτατη εξάπλωση του ιού Ζίκα

Στο κόκκινο ο συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε σχέση με την ταχύτατη όπως επισημαίνεται εξάπλωση του ιού Ζίκα στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 3-4 εκατομμύρια κρούσματα του ιού μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Ο ιός που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών Aedes aegypti έχει φτάσει να εξαπλωθεί από την Αργεντινή μέχρι και τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ ο ΠΟΥ αναμένει να φτάσει σε κάθε χώρα της αμερικανικής ηπείρου.
 


Ο Ζίκα τις περισσότερες φορές δεν δίνει συμπτώματα, και αν δώσει αυτά είναι πολύ κοινότυπα, όπως πυρετός, κνησμός, πόνος στις αρθρώσεις, ερυθρότητα στα μάτια. Παρόλα αυτά θεωρείται από τους επιστήμονες υπεύθυνος για γενετικές ανωμαλίες και συγκεκριμένα για το φαινόμενο μωρά να γεννιούνται με μικροκεφαλία, κάτι που στην πορεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα ανάπτυξης και σε μερικές περιπτώσεις το θάνατο. Μόνο στην Βραζιλία καταγράφηκαν 4000 περιπτώσεις μικροκεφαλίας.


Εκτός όμως από την μικροκεφαλία, ο ιός φέρεται να είναι υπέυθυνος και για την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barre το οποίο οδηγεί πολλές φορές σε σοβαρές μορφές παράλυσης.

Ο Ζίκα πρωτοανακαλύφθηκε το 1947 σε μία μαιμού στην Ουγκάντα. Έκτοτε σημειώνονταν κρούσματα σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Πριν εννέα χρόνια όμως παρουσιάστηκαν και τα πρώτα κρούσματα σε νησιά του Ειρηνικού ωκεανού. Τον τελευταίο χρόνο ο Ζίκα έφτασε στην αμερικανική ήπειρο και με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώθηκε σε 23 συνολικά χώρες.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 32 περιστατικά σε 12 πολιτείες, και αφορούν ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει σε άλλες χώρες. Άλλα 19 περιστατικά έχει καταγράψει το Πουέρτο Ρίκο και ένα περιστατικό οι Παρθένες Νήσοι.
 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένεται η εξάπλωση του ιού σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου και γι αυτό έχει ήδη συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του οργανισμού στην Γενεύη για την Δευτέρα, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης και των επιπτώσεών της. Η Σύνοδος θα προσπαθήσει επίσης να προσδιορίσει το επίπεδο ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα, και να λάβει μέτρα προς αντιμετώπιση αυτής της νέα απειλής.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του ιού, ούτε φάρμακα για την καταπολέμησή του σε όσους έχουν ήδη προσβληθεί. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Dr. Anthony Fauci, διεθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου αλλεργιών και λοιμώξεων, κλινικές μελέτες για την δημιουργία ενός εμβολίου πιθανώς να ξεκινήσουν φέτος.
 
Πηγή: CNN
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο