Ριζώνει το bullying στα σχολεία – μένουν μυστικά τα πλείστα περιστατικά
13:24 - 29 Ιανουαρίου 2016

Όπως επισημαίνει στην έκθεση της η Επίτροπος, από τις τοποθετήσεις των μελών της ΟΕΣ διαφάνηκε ότι, με βάση τη δική τους εκτίμηση, «οι σχολικές μονάδες δεν έχουν καθορισμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, ούτε και ξεκάθαρες διαδικασίες χειρισμού των περιστατικών». Συνήθως, όπως ανέφεραν τα μέλη της ΟΕΣ στο Υπουργό, χειρισμός των περιστατικών περιορίζεται στην επιβολή ποινών ή παραινέσεων. Κατά τη διαβούλευση, οι μαθητές υποστήριξαν ότι, στις πλείστες των περιπτώσεων, τα παιδιά, είτε δεν αναγνωρίζουν το φαινόμενο, είτε το αντιλαμβάνονται αλλιώς, είτε αδιαφορούν.
Τα μέλη της ΟΕΣ εισηγήθηκαν στον Υπουργό όπως διεξαχθούν έρευνες, τόσο σε σχολικό όσο και σε παγκύπριο επίπεδο, για τη διαπίστωση του μεγέθους αλλά και των νέων μορφών που λαμβάνει το φαινόμενο και, παράλληλα, να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη λαμβάνονται καθώς επίσης, να μελετηθούν καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα. Πρότειναν, επίσης, την υιοθέτηση πολιτικής πρόληψης και άμεσου και αποτελεσματικού χειρισμού των περιστατικών, στον καθορισμό της οποίας θα πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των παιδιών.
Οι μαθητές – σύμβουλοι της Επιτρόπου εισηγήθηκαν ακόμη τη δημιουργία ομάδας χειρισμού και επιτήρησης, τα μέλη της οποίας θα είναι έφηβοι, οι οποίοι τυγχάνουν της εμπιστοσύνης των παιδιών. Αναλυτικότερα, πρότειναν τον καθορισμό ξεκάθαρων διαδικασιών χειρισμού περιστατικών εκφοβιστικής συμπεριφοράς, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και γονιών καθώς επίσης, τη διοργάνωση προγραμμάτων, συνεδρίων και ημερίδων. Υπογράμμισαν, τέλος, τη σημασία της ενδυνάμωσης των παιδιών θεατών, ώστε να αναφέρουν τα περιστατικά και να παρεμβαίνουν, της καλλιέργειας θετικού σχολικού κλίματος και συναισθηματικής ασφάλειας, όπου τα θύματα αλλά και οι θεατές μπορούν να μιλήσουν και να εισακουστούν και της παροχής θεραπευτικών συναντήσεων για τα θύματα και τους θύτες.
maria.stylianou@imhbusiness.com