Σε φάση επαναξιολόγησης η διαπραγματευτική διαδικασία του κυπριακού

Με γενική ανασκόπηση της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, προκειμένου ν’ αποκρυσταλλωθεί η συνολική εικόνα των διαφορών και των συγκλίσεων επί όλων των κεφαλαίων και πτυχών τους, προχωρούν κατά τους επόμενους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Στόχος της εν λόγω προσπάθειας, η οποία θα γίνει στη βάση συγκεκριμένης μεθοδολογίας που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών την Παρασκεύη, αποτελεί η αποτίμηση-επαναξιολόγηση της έως τώρα διαπραγμάτευσης, προκειμένου, όπως έχει προαναφερθεί, ν’ αποτυπωθεί η σφαιρική εικόνα αναφορικά με τις διαφορές και τις συγκλίσεις επί όλων των κεφαλαίων και πτυχών τους. Κοινή διαπίστωση των δύο ηγετών είναι πως επί του παρόντος υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, καθώς και ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμη πιο έντονα.

Η Κυβέρνηση κρίνει ως εξόχως σημαντική τη συμφωνία επί της μεθοδολογίας-διαδικασίας που θ’ ακολουθηθεί κατά τους επόμενους μήνες, όπως αυτή διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
 
Συγκεκριμένα, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν τα εξής: 
  • Πρώτο: Να υπάρξει καταγραφή των μη συμφωνηθέντων θεμάτων από αυτά που έχουν συζητηθεί και να συνεχιστεί η συζήτηση επ’ αυτών. 
  • Δεύτερο: Να συζητηθούν τα θέματα που δεν συζητήθηκαν ως τώρα. 
  • Τρίτο: Να αρχίσει η συζήτηση και να γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε σε περίπτωση κατάληξης σε συμφωνία, η λύση να μπορεί να τεθεί σε ισχύ από την πρώτη ημέρα χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε μεταβατική περίοδος. 
 
«Θα γίνει μια γενική ανασκόπηση, θα επανεξεταστούν υφιστάμενες διαφορές, το μέγεθος της απόστασης με προσπάθεια να σμικρυνθεί, να υπάρξουν συγκλίσεις, αλλά και γενικότερη θεώρηση όλων των κεφαλαίων που αφορούν το Κυπριακό», ήταν η σχετική τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας έπειτα από την προχθεσινή συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί. 

Σημειώνεται πως οι επόμενες συναντήσεις των δυο ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 26 Φεβρουαρίου, ενώ Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, και δη το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά το Νταβός. Πάντως, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από τον διεθνή παράγοντα και τη δημιουργία προσδοκιών για εξεύρεση λύσης εντός του 2016, θέση της Κυβέρνησης αποτελεί πως, ναι μεν αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο, ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη απόσταση να διανυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.   

 
 
 

Δειτε Επισης

Αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Δευτέρα η συνάντηση με Γκουτέρες
Στο στόχαστρο της Ρωσίας η Κύπρος-Βρίσκεται σε λίστα χωρών με «καταστροφικές συμπεριφορές»
Έρευνες από την Αστυνομία για εντοπισμό της μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο άτυχος 16χρονος
Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»