Καταγγελίες ΟΗΕ κατά Άσαντ για αδιαφορία στα αιτήματα ανθρωπιστικής βοήθειας

Η συριακή κυβέρνηση το 2015 αγνόησε την πλειοψηφία των αιτήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε μερικούς από τους 4,6 εκατομμύρια Σύρους που βρίσκονταν σε περιοχές στις οποίες ήταν δύσκολη η πρόσβαση ή ήταν υπό κατάληψη, αλλά μόνο 620.000 έλαβαν τη βοήθεια, σύμφωνα με τον συντονιστή του ΟΗΕ για επείγουσα βοήθεια.
 
Ο Στίβεν Ο`Μπράιαν, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικά Θέματα και συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πέρσι τα Ηνωμένα `Εθνη είχαν κάνει 113 αιτήσεις στη συριακή κυβέρνηση για άδεια από κοινού με άλλες οργανώσεις για αυτοκινητοπομπές, αλλά μόνο 10% μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις αποστολές βοήθειας.
 
Ένα άλλο 10% των αποστολών εγκρίθηκαν κατ` αρχήν από τη συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν εκπληρώθηκαν λόγω έλλειψης της τελικής έγκρισης, ή ανασφάλειας ή μη συμφωνίας για ασφαλή δίοδο, ενώ ένα 3% αναστάληκε από τον ΟΗΕ, λόγω ανασφάλειας. Για τις υπόλοιπες αιτήσεις, ή το 75%, δεν υπήρξε απάντηση. "Αυτού του είδους η απραξία είναι απαράδεκτη", είπε ο Ο`Μπράιαν.
 
"Ο αντίκτυπος στο έδαφος είναι μετρήσιμος - το 2013, ήρθαμε σε επαφή με περίπου 2,9 εκατομμύρια ατόμων μέσω του μηχανισμού αυτοκινητοπομπών (που γίνονται) από κοινού με άλλες οργανώσεις, αλλά μόνο με 620.000 (το 2015)". Πρόσθεσε ότι όσο προχωράει ο πόλεμος και αλλάζουν οι γραμμές μάχης, τόσα περισσότερα άτομα χάνουν την πρόσβαση σε βοήθεια.
 
Τα Ηνωμένα `Εθνη έχουν πει ότι 13,5 εκατομμύρια άτομα στη Συρία χρειάζονται βοήθεια συνολικά, σε σχέση με το 1,3 εκατομμύριο το 2014. Ο Ο`Μπράιαν είπε πως το 2015 είχαν παραδοθεί τρόφιμα σε σχεδόν 6 εκατ. άτομα το μήνα, φαρμακευτικό υλικό σε 16 εκατ., 6,7 εκατ. είχαν λάβει νερό και βοήθεια υγιεινής γενικά, ενώ 4,8 εκατ. έλαβαν βασικά οικιακά αντικείμενα.
 
"Θα το πω ξεκάθαρα: οι συνεχιζόμενες ταλαιπωρίες των ανθρώπων στη Συρία δεν μπορούν να αποδοθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και προσωπικό", είπε ο συντονιστής, αλλά "είναι αποτυχία και των πλευρών (του πολέμου) και της διεθνούς κοινότητας που έχουν επιτρέψει αυτόν τον πόλεμο να συνεχίσει για υπερβολικά πολύ καιρό".
 
Στο μεταξύ, λιγότερες από 48 ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για τη συριακή κρίση και δύο 24ωρα μετά την αναβολή της έναρξης τους στην αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, στις 25 Ιανουαρίου, οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες συνέχιζαν σήμερα να περιβάλλονται από ένα κλίμα αβεβαιότητας.
 
Οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) ανακοίνωσαν αργά την Τετάρτη από το Ριάντ ότι ανέβαλαν για αύριο (σήμερα) στις 10:00 (τοπική ώρα) τη συνάντηση τους για να αποφασίσουν αν θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες ή όχι, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του HCN, Σαλίμ αλ Μουσλάμ.
 
Οι οργανώσεις αναμένουν απάντηση στα αιτήματα που έχουν θέσει στον ΟΗΕ ως προϋπόθεση συμμετοχής τους στις συνομιλίες. Μεταξύ άλλων την άρση του αποκλεισμού περιοχών υπό πολιορκία. Ο Άσαντ αλ Ζούμπι, ανώτατος διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και μέλος της αντιπροσωπείας, δήλωσε: "Αναμένουμε την απάντηση του (σ.σ. ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν) ντε Μιστούρα αρχικά και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που είναι και η πιο σημαντική... Αν είναι θετική, πιθανόν να υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή μας στις συνομιλίες".
 
Ο εκπρόσωπος του γραφείου της HCN, Σάλεμ Μεσλέτ, τόνισε στους δημοσιογράφους πως η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί από την απάντηση του ντε Μιστούρα.
 
Παράλληλα ο Ζούμπι δήλωσε στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια πως "ρωσικά και ιρανικά εμπόδια" εμποδίζουν τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις συζητήσεις.
 
Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ ανακοίνωσε πως ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσει τη συριακή κυβέρνηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη συριακή κρίση που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Γενεύη.
 
Ο ντε Μιστούρα έστειλε χθες προσκλήσεις συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πόσοι ούτε ποιοι ήταν οι παραλήπτες. "Μια πρόσκληση του ντε Μιστούρα εστάλη στον Μουάλεμ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης", δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν καμιά αναφορά στη συμμετοχή του Σύρου ΥΠΕΞ στις διαπραγματεύσεις.
 
Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) Αμπντ Σαλάμ Αλί δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, καθώς αποκλείστηκαν από αυτές, επικρίνοντας τη σύνθεση των αντιπροσωπειών.
 
 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο