Εμείς υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας στο προσφυγικό, το μήνυμα Τσίπρα

Το μήνυμα πως η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, έστειλε, από το Ισραήλ, ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα, που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με βάση την έκθεση η Ελλάδα απειλείται ακόμη και με προσωρινή αποβολή από την ζώνη Σένγκεν, αν εντός τριών μηνών δεν εφαρμόσει τις «συστάσεις» της Κομισιόν για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων και τη βελτίωση της διαδικασίας ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.
 
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα «είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα» και κάλεσε την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε εξάλλου ότι το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών («blame game») ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει, τόνισε, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες.
 
Η Κυβερνητική Επρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης της Σένγκεν για την Ελλάδα από την Κομισιόν, τόνισε πως η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος. Πρόσθεσε ότι είναι μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και προσθέτει ότι «αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».
 
Εν τω μεταξύ, κοινή επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν στις 4 Φεβρουαρίου οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέτρα βοήθειας προς την Αθήνα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
 
 
 

Δειτε Επισης

Στη φυλακή ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Ομολόγησε για την πράξη του
Επιστολή Μητσοτάκη σε φον ντερ Λάιεν για πολυεθνικές και ακρίβεια
Στον ανακριτή ο 50χρονος για τη δολοφονία στο Μενίδι
Νέα στοιχεία για την γυναικοκτονία στο Μενίδι-Την σκότωσε για μια φωτογραφία ομολόγησε κυνικά ο δράστης
Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Θρίλερ με τη δολοφονία της 63χρονης στην Χαλκίδα-«Ήξερε τον δολοφόνο της, μπορεί να ήταν στην κηδεία»
Δεν πρόλαβε και γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου της Κορίνθου
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας