Ιστορικής σημασίας η Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισαν την τριμερή συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, συμφώνησαν Κύπρος – Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία τριμερούς επιτροπής για προώθηση των κοινών θεμάτων.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους. Χαρακτήρισε επίσης με τη σειρά του ιστορική τη συνάντηση.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση ενεργειακών και άλλων δικτύων συνδεσιμότητας σε διάφορους τομείς.

Τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της γέφυρας για μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των τριών χωρών για άμεση μετατροπή του αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια. Σχεδιάζουμε, ανέφερε, την άμεση υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν μέσω της δημιουργία εξειδικευμένης Επιτροπής στα ενεργειακά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της τριμερούς διάσκεψης υπογράφηκε συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να προωθήσουν κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας αλλά και να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

 

Οι τρεις ηγέτες, τόνισαν ότι δημιουργούνται νέες προσδοκίες με απώτερο στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια των λαών της περιοχής και συμφώνησαν ότι υπάρχουν δυνατότητες κοινής συνεργασίας.
 

 

 

Μετά το πέρας της Τριμερούς αναμένεται να υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας.

"Νέα εποχή στις σχέσεις των τριών χωρών" δήλωσε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

Τη δήλωση της Τριμερούς ανήρτησε στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης

 

 

 

Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν την ενέργεια, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, των υδάτινων πόρων και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα.


Αναμένεται, είπε, να προκύψει και η σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.

 

Nωρίτερα

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χωριστές συναντήσεις, αρχικά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έφθασε γύρω στις 09:15 στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά την επίσημη υποδοχή του,  κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου Γ` στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου και χαιρέτισε τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Εντός του Προεδρικού Μεγάρου και καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα λίγο πριν αρχίσει η κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε για την Τριμερή, ότι  αυτές οι προσπάθειες θα στεφθούν με επιτυχία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η γειτονιά μας αντιμετωπίζει.


Ο κ. Τσίπρας από πλευράς του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή και είπε ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό παράδειγμα, σημειώνοντας ότι “δεν στρεφόμαστε εναντίον τρίτον”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό.

Ακολούθως, γύρω στις 10:20 αφίχθη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Ο κ. Νετανιάχου, μετά την επίσημη υποδοχή του, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου Γ` στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου και χαιρέτισε τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Νετανιάχου.

Στην πολυμελή αντιπροσωπεία του κ. Νετανιάχου συμμετέχει και ο Υπουργός Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuvan Steinitz.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μετά το πέρας της οποίας αναμένεται να υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας.

 

 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα