«Terminator» είναι το σύστημά μας!
11:57 - 28 Ιανουαρίου 2016
- Το αιώνιο ερώτημα, μαζί με τους παντοτινούς φόβους μας, κυκλοθυμικά κι αναπόδραστα επιστρέφει. -Απειλείται η ανθρώπινη ζωή από την εξέγερση των μηχανών; -Τι λέτε ρε παιδιά!, απάντησε από το «τιθασευμένο» αναπηρικό του μηχάνημα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.
- «Πρώτη μας απειλή είναι οι ζωντανές μηχανές», υπέδειξε με σημασία ο επιστήμονας, κάνοντας σαφή υπαινιγμό ενάντια στο οικονομικό μας σύστημα. Χειρίστηκε το θέμα ευγενικά. -«Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε», θα απαντούσε με τον τρόπο του άλλος ένας προσγειωμένος-αιθεροβάμων, ο Νίκος Μπογιόπουλος.
- καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ –για μια ακόμη φορά- έβγαλε την φαντασία από την κινηματογραφική αίθουσα των φόβων μας. Μας στρίμωξε στην καθημερινότητα μας. –Που ψάχνετε; «Terminator» είναι το σύστημά μας
- Ο Στίβεν Χόκινγκ, όταν με την ευκαιρία προκλήθηκε, μίλησε για την τεχνολογία και τον τρόπο που αυτή εφαρμόζεται. Εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι στην κύρια αποστολή της όφειλε να υπηρετεί την ανθρωπότητα.
- «Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε», είπε, «το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το πως αυτά διανέμονται». Δείχνοντας το …δίκοπο του μαχαιριού, πρώτα ως εργαλείο που μπορεί να κόψει ψωμί, αλλά και σαν όργανο που μπορείς να αφαιρέσεις ζωές.
- «Αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, θα κάνουμε τον κόσμο δικαιότερο» Παράλληλα «αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου» συνέχισε ο Χόκιγνκ, «η τεχνολογία θα μας οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα».
- Με κάθε ευκαιρία ο διακεκριμένος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ υποστήριζε την ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες του αχανούς σύμπαντος. Δεν διευκρίνισε όμως πως το σκέφτεται. Αν δηλαδή κι εκεί έχει ο καπιταλισμός απεριόριστες ικανότητες αυτορύθμισης και συνεπώς αντοχής