Μυστική διπλωματία Αθήνας-Τουρκίας με φόντο τις εγγυήσεις

Μόλις λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνάντησής του το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωνε ότι ο Ελληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφτεί την Τουρκία για επαφές.
 
Πράγματι, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Τουρκία δύο μέρες μετά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Ρεπόρτερ, αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν το Κυπριακό και συγκεκριμένα το ζήτημα των εγγυήσεων. 
 
Η εμπλοκή της ελληνικής πλευράς, στο βαθμό βεβαίως, αλλά και στα θέματα που την αφορούν, όχι μόνο είναι δεδομένη, αλλά ο κος Κοτζιάς φέρεται να μετέφερε συγκεκριμένη πρόταση στον κο Τσαβούσογλου για το ζήτημα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και την ενίσχυση μιας θετικής δυναμικής που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, ανοίγοντας το παράθυρο των συζητήσεων σε θέματα που μέχρι σήμερα ήταν κλειστό. Οι εγγυήσεις θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επίλυση του Κυπριακού και η ελληνική πλευρά βοηθά σε ο,τιδήποτε αφορά τις εγγυήσεις. Αυτό είναι το σκεπτικό.  
 
Τι λέει όμως η άλλη πλευρά;
 
«Η Τουρκία συζητά, αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεται κιόλας τις προτάσεις», δήλωσε στον Ρεπόρτερ πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης να απαντούν ότι καλώς ή κακώς αυτό είναι το μάξιμουμ των δηλώσεων που μπορούν να γίνουν αυτήν την στιγμή σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για την επίλυση του Κυπριακού. 
 
Είναι φανερό πλέον ότι οι εγγυήσεις δεν αποτελούν «τοίχο» για την Ελληνοκυπριακή πλευρά και το γεγονός πως η Τουρκία συζητά το θέμα και δεν κρυβεται πίσω από αυτό είναι από μόνο του μια θετική εξέλιξη, όποιο και εάν θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. 
 
Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Τουρκία πιέζεται και μάλιστα σθεναρά στο συγκεκριμένο – ούτως ή άλλως αναχρονιστικό – θέμα να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια αντιπρόταση που θα ικανοποιεί πλήρως την Ε/κ πλευρά. 
 
Επιπλέον, η Ελλάδα εντείνει τις διμερείς και τριμερείς επαφές της τόσο με την Κύπρο, όσο και με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, ακόμη και την Βουλγαρία, προκειμένου να δημιουργήσει όσο το δυνατόν πιο στέρεες και βάσιμες συνθήκες στην περιοχή τόσο της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και των Βαλκανίων. Και αυτό αναμφισβήτητα θα αποτελέσει με τον τρόπο του μοχλό πίεσης και επιρροής ως προς το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία.  
 
Τόσο η Ελληνική πλευρά, τέλος, όσο και η Τουρκική, κρατούν το περιεχόμενο των συναντήσεων τους επτασφράγιστο μυστικό. To ίδιο και η Λευκωσία, η οποία ενημερώθηκε για το τί συζήτησαν Κοτζιάς-Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια της τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Λευκωσία το πρωί της Πέμπτης (28/01).
 
Και αυτό σαφώς επιτείνει την αίσθηση ότι το «νήμα» για την λύση ίσως κοπεί τελικά νωρίτερα από όσο κάποιοι νομίζουν. 

Δειτε Επισης

Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας