Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για τη διαχείριση υδάτων

Ισραήλ και Κύπρο επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συνοδεία Υπουργών. Ως αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στη Λευκωσία, αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διαχείριση υδάτων. Στην ελληνική αποστολή στην Κύπρο τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν 6 Υπουργοί.
 
Για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ, το ΑΠΕ επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες αυτή θα αφορά τους τομείς της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας (φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια), των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας (με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις - start ups), τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό τομέα, ενώ αναμένεται να υπογραφεί στη Λευκωσία Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διαχείριση υδάτων.
 
Παράλληλα, η τριμερής θα αποτελέσει ευκαιρία για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των τριών χωρών για ζητήματα ασφάλειας.
 
Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη διμερής συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ και οι δύο Πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
 
Παράλληλα με την επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
 
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσκεψης στην Κύπρο, θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση στις 9.20 – 9.40 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και θα ακολουθήσει διευρυμένη διμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου.
 
Στο συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη διμερής συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ και μετά η τριμερής συνάντηση Α. Τσίπρα – Ν. Αναστασιάδη – Μπ. Νετανιάχου και η Διευρυμένη Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η τελετή υπογραφής και κοινές δηλώσεις.
 
Στις 13.40 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει γεύμα ενώ αργότερα στις 15.00 ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για Αθήνα.
 
Στην επίσκεψη στην Κύπρο, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί: Νίκος Κοτζιάς, Υπ. Εξωτερικών, Έλενα Κουντουρά, Αναπ. Υπ. Τουρισμού, Χρήστος Σπίρτζης, Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κώστας Φωτάκης, Αναπ. Υπ. Έρευνας, Νίκος Παππάς και Υπ. Επικρατείας Όλγα Γεροβασίλη. Υπ. Παρά τω Πρωθυπουργό – Κυβερνητική Εκπρόσωπος.
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τοποθετείται-Η θέση της Κύπρου είναι στο ΝΑΤΟ
Αυτή είναι η ομάδα που θα πλαισιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη
Κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι συμπεριφέρεται σαν «άτακτο παιδί» ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει επιστροφή πίσω»
Ενωμένη η G7 απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις εάν δεν αποδεχθεί την εκεχειρία
Τουρκοκυπριακές συντεχνίες στηρίζουν λύση στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ
Μόνο οι άνω των 100 ετών που δεν λαμβάνουν σύνταξη θα διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους
Ο Ταταρ ισχυρίζεται ότι τα υποτιθέμενα εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους έχουν μετατραπεί σε «παραμύθι»
Ασύλληπτη τραγωδία στη Λευκωσία-Νεκρό βρέφος που ξεχάστηκε για ώρες σε όχημα
Επαφές Προέδρου με Τ/κ ένα βήμα πριν την Γενεύη-Διαβεβαιώσεις ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν
Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει η Λοττίδη την καθυστέρηση υποβολής αστυνομικής έκθεσης για θανατηφόρο του 2022