Από ιατρική αμέλεια ο θάνατος 29χρονης μητέρας από την Ορμήδεια

Καταπέλτης σε βάρος ιδιωτικής κλινικής στην ελεύθερη Αμμόχωστο, είναι το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, αναφορικά με τα αίτια θανάτου της 29χρονης μητέρας Ελισάβετ Προκοπίου από την Ορμήδεια, κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής στην οποία είχε υποβληθεί, στις 17 Νοεμβρίου 2010.
 
Το πόρισμα φέρνει στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Όπως επισημαίνεται, η οικογένεια από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε την αιτία θανάτου της, όπως την διατύπωσαν ο γιατρός και οι ιθύνοντες της κλινικής όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.
 
Μετά από ακροαματική διαδικασία θανατικής ανάκρισης, η οποία διήρκησε πέραν των δύο ετών, το Δικαστήριο κατέληξε σε πόρισμα που δικαιώνει την οικογένεια της θανούσης. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι ο θάνατος της 29χρονης μητέρας προήλθε από ακατάσχετη αιμορραγία, η οποία προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού με καισαρική τομή στο χειρουργείο της Πολυκλινικής στις 17/11/2010. Σύμφωνα με το πόρισμα, η αιμορραγία προκλήθηκε λόγω του σοβαράς μορφής επιπωματικού προδρομικού πλακούντα. Η εν λόγω ακατάσχετη αιμορραγία πυροδότησε τη Διάχυτη Ενδοαγγειακή Πήξη, η οποία είναι το επακόλουθο μιας ανεξέλεγκτης ακατάσχετης αιμορραγίας, αφού μεταβάλλονται οι παράγοντες πήξεως του αίματος. Με τη σειρά της, η Διάχυτη Ενδοαγγειακή Πήξη οδήγησε εν τέλει σε καρδιακή ανακοπή και στον θάνατο, προστίθεται στο πόρισμα. 
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «υπάρχει υπόνοια για ευθύνη τρίτων προσώπων για την πρόκληση θανάτου και μάλιστα ξεκάθαρα ότι υπάρχει αδίκημα αμέλειας στο οποίο αποδίδεται ο θάνατος».
 
Οι εμπλεκόμενοι ιατροί της κλινικής είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν τα πραγματικά γεγονότα με διάφορους αόριστους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, οι οποίοι καταρρίπτονται από την ίδια τη νεκροψία και τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις, αναφέρεται ακόμα στο πόρισμα. Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο περιστατικό. Όπως επισημαίνεται, ενώ η άτυχη γυναίκα ήταν ήδη νεκρή,  το επί καθήκοντι προσωπικό της κλινικής ρώτησε τον σύζυγο της αν ήταν διατεθειμένος να υπογράψει να της αφαιρεθούν τα μητρικά όργανα.
 
Δεν εκτίμησαν καθόλου  τον κίνδυνο
 
Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα τονίζεται ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ιατροί δεν εκτίμησαν ορθά ή καθόλου την προφανή επικινδυνότητα της κατάστασης της θανούσης και προετοίμασαν το χειρουργείο και τους εαυτούς τους για μια συνηθισμένη καισαρική τομή, ενώ η κατάσταση της εγκύου-αποβιωσάσης με σοβαράς μορφής επιπωματικού προδρομικού πλακούντα επέβαλλε να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως η εισαγωγή της σε οργανωμένα χειρουργεία με άμεση πρόσβαση σε αίμα, δύο φλεβικές οδοί για χορήγηση αίματος και πολλά άλλα τα οποία δεν έγιναν. Επίσης, η θέση του ήταν ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί η μήτρα της θανούσης  εγκαίρως για να σταματήσει την αιμορραγία και όχι μετά το θάνατό της».
 
Ζητούν ποινική δίωξη
 
Μετά την έκδοση του πορίσματος, η οικογένεια του θύματος απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας την ποινική δίωξη όλων των εμπλεκομένων ιατρών και της κλινικής ως νομικού προσώπου. Εισηγείται πιο συγκεκριμένα, πιθανή διάπραξη (α) του αδικήματος της ανθρωποκτονίας λόγω πρόκλησης θανάτου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, (β) του αδικήματος της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, και (γ) για εγκληματική απερισκεψία και αμέλεια. 
 
Μετά το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, ο Γενικός Εισαγγελέας  ζήτησε στις 19/1/2016 τον ανακριτικό φάκελο της υπόθεσης από τον Αρχηγό Αστυνομίας.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»