Ο Υπ. Παιδείας εγκαινίασε την έκθεση Living Dinosaurs

Η Κύπρος από σήμερα μέχρι και το Μάρτιο θα φιλοξενεί ένα γεγονός μοναδικό στο είδος του, το οποίο αναμένεται ότι θα συγκινήσει και θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης Living Dinosaurs στη Διεθνή Κρατική Έκθεση Κύπρου.

Οπως είπε ο κ. Καδής, η συγκεκριμένη έκθεση ξαναζωντανεύει 25 θρυλικούς γίγαντες, που κινούνται και βρυχώνται ρεαλιστικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, δισεκατομμύρια χρόνια μετά, να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο με τρόπο θαυμαστό και να γνωρίσουν τον κόσμο των δεινοσαύρων, που κυριάρχησε στο γήινο οικοσύστημα για περισσότερο από 170 εκατομμύρια χρόνια.

“Η μοναδικότητά της έκθεσης αυτής, πέρα από τη θεματολογία της, στηρίζεται στη διαδραστικότητά της. Με τη βοήθεια της επιστήμης της Παλαιοντολογίας, αναδομούνται τα χαρακτηριστικά αυτών των ζωντανών οργανισμών, τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο ρεαλιστικό, ενώ συνάμα δίνεται η ευκαιρία για διερεύνηση των λόγων εξαφάνισής τους. Ταυτόχρονα, η έκθεση αποτελεί και μία βιωματική εμπειρία μέσα από την οποία αντιλαμβάνεται κανείς τη συνέχεια της ζωής, αλλά και την εξέλιξη των ειδών. Κάθε οργανισμός κατέχει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του περιβάλλοντός του και στηρίζει τη βιωσιμότητα και άλλων μορφών ζωής. Επομένως κάθε αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει ένα είδος είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο αριθμό αλληλοεξαρτώμενων οργανισμών και ευρύτερα στο οικοσύστημα”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η όλη διοργάνωση, πέρα από την ψυχαγωγία που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες και ιδιαιτέρως στα παιδιά, έχει ουσιαστικό παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

“Η συγκεκριμένη έκθεση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο μη τυπικής, εμπειρικής και βιωματικής μάθησης σε πολλά γνωστικά αντικείμενα. Για το σκοπό αυτό η Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με τους διοργανωτές, έχει συμβάλει στην ετοιμασία σύντομων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε διάφορα θεματικά πεδία, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν κατά την επίσκεψη των μαθητών στον χώρο της έκθεσης. Συνεπώς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει την προσπάθεια αυτή και ενθαρρύνει τις σχολικές μας μονάδες όπως αξιοποιήσουν το γεγονός με οργανωμένες ξεναγήσεις, που θα συμπληρώνονται με στοχευμένες δραστηριότητες”, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»