Ο ιος Ζίκα υπεύθυνος για την μικροκεφαλία εμβρύων

Η νέα απειλή της αμερικανικής –μέχρι στιγμής- ηπείρου λέγεται Ζίκα. Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών Aedes aegypti και μέχρι στιγμής έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες της Αμερικής.

Η ταχύτατη εξάπλωσή του έχει να κάνει, σύμφωνα με επιστήμονες και με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ την Δευτέρα, ο Ζίκα αναμένεται να εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την αμερικανική ήπειρο. 

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα κουνούπια αρκετές φορές έχουν γίνει η αιτία να χαθούν εκατομμύρια άνθρωποι όπως στις περιπτώσεις της εξάπλωσης του κίτρινου πυρετού και του δάγκειου πυρετού, ιοί που σχετίζονται στενά με τον Ζίκα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός φερεται να σχετίζεται με γενετικές ανωμαλίες και συγκεκριμένα με την μικροκεφαλία σε βρέφη, αλλά και με αποβολές σε έγκυες γυναίκες. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 3.893 περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε βρέφη μόνο στη Βραζιλία οι οποίες φέρονται να συνδέονται με τον ιό Ζίκα. Οι γιατροί εντόπισαν τον ιό στο αμνιακό υγρό των προσβεβλημένων εμβρύων, στον πλακούντα, αλλά και στους εγκεφάλους εμβρύων μετά από αποβολές.

Από προηγούμενα ξεσπάσματα του Ζίκα στο Νότιο Ειρηνικό γνωρίζουμε πως ο ιός μπορεί να προσβάλλει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας παράλυση που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barre.

Εξάλλου, ανάλογοι ιοί όπως του Δυτικού Νείλου είναι καλά γνωστό ότι προσβάλλουν τον εγκέφαλο.

Ωστόσο το ξέσπασμα του ιού στη Βραζιλία είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται με το πρόβλημα της εκ γεννετής μικροκεφαλίας.
 

Οι αριθμοί επίσης εντείνουν τις ανησυχίες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, αφού η Βραζιλία είδε 20πλάσια αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας το 2015 σε σχέση με το 2014.

Η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του Ζίκα είναι εφικτή και σίγουρα θα είναι ένα σημαντικότατο βήμα εκ μέρους των εθνικών ινστιτούτων υγείας. Πάντως με δεδομένο τον γοργό ρυθμό αύξησης των λοιμώξεων του Ζίκα στη Νότια Αμερική,  ένα μακρύ χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη εμβολίων θα μπορούσε να αφήσει χώρο για πολλά ακόμη κρούσματα, και ίσως τώρα, όπως λένε ειδικοί, να είναι η στιγμή να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Μια άλλη προσέγγιση η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη και φαίνεται να αποδίδει σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, και μελετάται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, είναι αυτή που στοχεύει στα ίδια τα κουνούπια.
 
Η Oxitec μια βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, έχει δημιουργήσει γενετικώς τροποποιημένα κουνούπια Aedes aegypti με την εισαγωγή δύο γονιδίων, ένα που κάνει τα αυγά τους να φωσφορίζουν στο υπεριώδες φως, προκειμένου να εντοπίζονται εύκολα, και ένα που σκοτώνει τους απογόνους τους.
 
Κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν καταγραφεί μεταξύ άλλων, σε Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ και σε χώρες της κεντρικής Αμερικής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσιεύουν συστάσεις ζητώντας από τις εγκύους και τις γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες να μην ταξιδέψουν σε χώρες όπου ο Ζίκα είναι σε έξαρση. Επίσης προτρέπονται οι γυναίκες αυτές να κάνουν προληπτικά έναν έλεγχο αμέσως μετά την επιστροφή τους από χώρες που σημειώθηκαν κρούσματα του ιού.

Δυστυχώς, όμως, τα συμπτώματα της λοίμωξης δεν είναι και τόσο χαρακτηριστικά, για παράδειγμα μερικά από αυτά είναι πυρετός, εξάνθημα, αρθρίτιδα και φλεγμονή των ματιών, ενώ σε ένα ποσοστό 80% των ατόμων που έχουν μολυνθεί, δεν εμφανίζονται καν συμπτώματα.
 
Με πληροφορίες από CNN, Usa Today
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο