Hurriyet: ''Υπάρχει ανάγκη να αφήσουμε τις δύο πλευρές μόνες στο τραπέζι''

Στην κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό και κυρίως στις επαφές του Αντρου Κυπριανού στην Τουρκία αναφέρεται στην αγγλική της έκδοση η εφημερίδα Hurriyet. 
 
Σε ανάλυση της αθρογράφου της Βarcin Υinanc, γίνεται μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη, με την έννοια ότι σαφώς και αποτελεί πολύ θετικό βήμα προσέγγισης των εμπλεκομένων πλευρών, ωστόσο η στρατηγική που θα ακολουθήσει και θα εφαρμόσει η τουρκική ηγεσία παραπένει άγνωστη. 
 
Η εφημερίδα αναφέρεται σε πρόσφατη πληροφορία; που η ίδια δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την οποία Τουρκοκύπριοι εργολάβοι έχουν υπογράψει συμφωνία με Τούρκους συναδέλφους τους για την ανοικοδόμηση της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, λέγοντας ότι κατά την άποψη της ίδιας της αρθρογράφου, η πιο μυστική ατζέντα της Τουρκίας θα βασιζόταν στο να μετατρέψει την Κύπρο μετά την λύση, σε ένα απέραντο εργοτάξιο.
 
Σε ό,τι αφορά την εντατικοποίηση των συνομιλιών, η Yinanc τονίζει: "Ενα από τα μαθήματα που διδαχτήκαμε από το παρελθόν είναι η ανάγκη να αφήσουμε τις δύο πλευρές μόνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό βεβαίως μπορεί να είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, και προφανώς κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι η Τουρκία θα κλείσει τα ραντάρ της προς την Κύπρο και θα πει στις δύο πλευρές να ειδοποιήσουν όταν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Στην πραγματικότητα είμαι σίγουρη πως η Τουρκία επιβλέπει στενά την διαδικασία και ζητά ενημέρωση σε λεπτομέριεις. Αλλά χωρίς καμια αμφιβολία. κάταβάλλει κάθε δυυνατή προσπάθεια να μην βλάψει την πεποίθηση ότι η διαδικασία είναι "εσωτερική" και όχι διεθνής, όπως ήταν τα πράγματα στην διαδικασία του σχεδίου Ανάν. Και φαίνεται ότι ακόμη και μην κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κληθεί να μείνουν μακριά από την διαδικασία''. 

''Ακόμη και στο ζήτημα των εγγυήσεων, η τουρκική πλευρά αναζητά μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές'', αναφέρει η δημοσιογράφος προσθέτοντας πως αυτό μεταφέρθηκε στον κο Κυπριανού, καθώς δήλωσε πως είχε την αίσθηση ότι η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στα θέματα ασφάλειας, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο από ό,τι μέχρι σήμερα, κάτω από το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων. 
 
Καταλήγοντας, τονίζει πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα νέο success story, το οποίο χωρίς αμφιβολία, κάτω από τις παρούσες διεθνείς συνθήκες είναι δύσκολο να επιτευχθεί. 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα