Βάζουν υπαλλήλους να υπογράφουν διπλά συμβόλαια πρόσληψης

Σωρεία ανώνυμων καταγγελιών για τον εκβιασμό υπαλλήλων για την υπογραφή διπλών συμβολαίων απασχόλησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.
 
Μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο Αντρέας Φακοντής επισήμανε πως οι εργοδότες για να εμφανίζονται νόμιμοι σε ενδεχόμενους ελέγχους αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να υπογράφουν συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο θα απασχολούνται 38 ώρες την εβδομάδα με μηνιαίο μισθό τα €870 και αύξηση με το πέρας του εξαμήνου στα €924.
 
Παράλληλα και με την απειλή της μη πρόσληψης ή απόλυσης, εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να υπογράφουν και δεύτερο συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο θα απασχολούνται 50 ώρες την εβδομάδα και με απολαβές πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό.
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν δύο ή τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Φακοντής ανέφερε πως δυστυχώς το εν λόγω πρακτική ακολουθείται σε μεγάλη έκταση στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο απόλυσης και οδήγησης τους στην ανεργία δεν προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας έκανε μάλιστα λόγο για μη αποτελεσματικούς και τακτικούς ελέγχους από τους επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας. Επεσήμανε, επίσης, πως τις εν λόγω ανώνυμες καταγγελίες τις έχει θέσει ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου.
 
Πέραν της ύπαρξης διπλών συμβολαίων απασχόλησης, ο κ. Φακοντής ανέφερε πως έχει ενώπιον του καταγγελία εργαζομένου σύμφωνα με την οποίαν ο εργοδότης αρνήθηκε να καταβάλει το επίδομα άδειας στους υπαλλήλους του για το 2015, ενώ ενημέρωσε σχετικά τους ενδιαφερομένους πως δεν πρόκειται να το πράξει ούτε και το 2016.
 
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»