Ο Γιούνκερ στηρίζει ενίσχυση των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στηρίζει μέσω απαντητικής επιστολής που απέστειλε τη Δευτέρα στον Σλοβένο Πρωθυπουργό τις προτάσεις της Σλοβενίας για την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς το Βορρά.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι περισσότεροι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα θα παραμένουν εκεί ενώ με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στις χώρες διέλευσης αλλά και η πίεση που ασκείται στην Αυστρία και τη Γερμανία.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας», έγραψε ο Γιούνκερ στον Σλοβένο Πρωθυπουργό Miro Cerar, διαβεβαιώνοντάς τον για τη στήριξη του σχεδίου του από την Επιτροπή, σύμφωνα με το POLITICO το οποίο αναφέρει ότι "είχε πρόσβαση σε αντίγραφο της επιστολής" όπου αναφέρεται ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα «παρέχουν συνδρομή στις αρχές της ΠΓΔΜ για τη στήριξη του ελέγχου των συνόρων με την Ελλάδα μέσω της απόσπασης αστυνομικών και της παροχής εξοπλισμού».

Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ, η συνδρομή αυτή θα πρέπει να δοθεί στη χώρα μέσω διμερών συμφωνιών. Στην επιστολή, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διέλευση των συνόρων χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.

Η Ελλάδα, σημειώνει το POLITICO, έχει δεχτεί σκληρή κριτική από τη Γερμανία και την Αυστρία οι οποίες προειδοποίησαν για αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν εκτός αν η Ελλάδα ελέγξει αποτελεσματικότερα τα νότια και βόρεια σύνορά της.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις χώρες της μεταναστευτικής οδού, ενώ όσον αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, τα κράτη μέλη της ΕΕ «και τα μη κράτη μέλη της οδού των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό δράση» ώστε να αποθαρρύνουν τους υποψήφιους μετανάστες από το να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με παράνομο τρόπο διασχίζοντας τα σύνορα εκτός των προβλεπόμενων σημείων διέλευσης, ή προτού καθοριστεί το νομικό τους καθεστώς.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Έλληνας Υπουργός δήλωσε στους FT ότι δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της Αθήνας επί του σχεδίου της Σλοβενίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν προτιθέμεθα να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι είδους πολιτική είναι να κλείνει μια χώρα τα σύνορά της με την Ελλάδα».  

Δειτε Επισης

Σφοδρότατες αντιδράσεις στο Ισραήλ στον απόηχο του αιτήματος για σύλληψη Νετανιάχου-Σινουάρ
Επιβάτης του ελικοπτέρου ήταν ζωντανός για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπαθούσε να επικοινωνήσει
Στη φυλακή ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Ομολόγησε για την πράξη του
Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για Νετανιάχου και Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου
Τα σημεία που εστιάζει η νέα ένσταση των δικηγόρων των μοναχών-Άρχισε η κλήτευση μαρτύρων από την Μονή
Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά και νέα στεγαστικά σχέδια ανακοινώνονται εντός ημερών
Δύσκολη η επόμενη μέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί-Οι φόβοι και τα νέα δεδομένα για τη Μ. Ανατολή
Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου της 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα
Επιστολή Μητσοτάκη σε φον ντερ Λάιεν για πολυεθνικές και ακρίβεια