Επιτρεπτή η συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητών στους Ολυμπιακούς χωρίς αλλαγή φύλου

Τρανσέξουαλ αθλητές θα μπορούν πλέον να παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις που εξέδωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Οι άνδρες (πρώην γυναίκες) αθλητές θα μπορούν να λάβουν μέρος σε αγώνες στην κατηγορία των ανδρών χωρίς «χωρίς περιορισμούς» βάσει των νέων κατευθυντήριων γραμμών. Οι γυναίκες (πρώην άνδρες) ωστόσο θα πρέπει προκειμένου να λάβουν μέρος σε αγώνες στην κατηγορία των γυναικών, να κάνουν ορμονική θεραπεία, και να αποδείξουν ότι το επίπεδο της τεστοστερόνης τους είναι κάτω από 10 nanomoles ανά λίτρο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τη συμμετοχή τους, αλλά και "καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου επιλεξιμότητας για συμμετοχή στους αγώνες."

Επιπλέον, ένας αθλητής που δηλώσει την ταυτότητά του γυναικείου φύλου δεν θα μπορεί να αλλάξει, για αθλητικούς σκοπούς, για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, το έγγραφο αναφέρει ότι οι κανονισμοί που βασίζονται στη λογική του ευ αγωνίζεσθαι.

«Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού, ότι οι τρανσέξουαλ αθλητές δεν θα αποκλείονται στο εξής από τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αθλητικές διοργανώσεις. Ωστόσο στόχος είναι επίσης η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού», σύμφωνα με την ΔΟΕ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι υποχρεωτικές, και παρουσιάζονται ως συστάσεις, αλλά καλό θα ήταν να εφαρμοστούν στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μέχρι τώρα, οι διαφυλικοί αθλητές έπρεπε να υποβληθούν σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και να ολοκληρώσουν τουλάχιστον δύο χρόνια ορμονικής θεραπείας προκειμένου να τους επιτραπεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές εγκρίθηκαν αρχικά τον περασμένο Νοέμβριο στη Λωζάνη, της Ελβετίας, τόσο από τους υπαλλήλους της ΔΟΕ, όσο και από ιατρικούς εμπειρογνώμονες.


Το ζήτημα των τρανσέξουαλ αθλητών ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο έτος, όταν ανακοινώθηκε ότι ο πρώην Ολυμπιονίκης στο δέκαθλο Bruce Jenner έχει  αλλάξει φύλο και πλέον ονομάζεται Caitlyn Jenner.

 

 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο