Τεχνόπολις 20: Μια φωλιά πολιτισμού στην Πάφο

  
Σ’ ένα διατηρητέο και ανακαινισμένο νεοκλασικό αρχοντικό που κτίστηκε στην Πάφο το 1920, στεγάζεται τον τελευταίο χρόνο ο πολιτιστικός χώρος «Τεχνόπολις 20» με όραμα μέσα από το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης, το οποίο θα αναπτύξει την τοπική πολιτιστική σκηνή. Πρόκειται για έναν ανοιχτό χώρο πολιτισμού, προσιτό σε όλους, ο οποίος φιλοξενεί όλα τα είδη τέχνης –θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος, λογοτεχνία- διανύοντας συνεχώς νέες καλλιτεχνικές διαδρομές και υποστηρίζοντας τους Κύπριους δημιουργούς.
Η εκπαίδευση για τα παιδιά, η διά βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας και η εκπαίδευση με στοιχεία ειδίκευσης για ερασιτέχνες και επαγγελματίες, είναι τα κυριότερα μέσα που χρησιμοποιούνται στο «Τεχνόπολις 20», για τη στήριξη της πολιτιστικής σκηνής του τόπου μας. Το «Τεχνόπολις 20» είναι ανοικτό σε εξωτερικές συνεργασίες με οργανισμούς, φορείς και άτομα που επιθυμούν να διοργανώσουν κάποια εκδήλωση ή να παραδώσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια. Το κεντρικό του δωμάτιο, προσφέρεται για μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις και διαλέξεις, ενώ το παλιό ηχομονωμένο τηλεοπτικό στούντιο, που διαθέτει από τότε που στεγαζόταν στον χώρο τηλεοπτικός σταθμός της Πάφου, προσφέρεται για μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις μεγαλύτερης εμβέλειας, προβολές και διαλέξεις. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σ’ έναν όμορφο εξωτερικό χώρο και σε ένα ξεχωριστό μέρος του κυρίως κτιρίου, μπορεί κανείς ν’ απολαύσει καφέ, ντόπιο κρασί ή γλυκό, συνδυάζοντάς το με ένα καλό βιβλίο. Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το πολιτιστικό πρόγραμμα του «Τεχνόπολις 20», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα που διαθέτει στο Facebook (Technopolis 20) ή την επίσημη ιστοσελίδα του www.technopolis20.com.

 

 

Δυο γυναίκες πίσω από το «Τεχνόπολις 20»

Το «Τεχνόπολις 20» ήταν ένα όνειρο πολλών χρόνων για τη Μαρίνα Συμεωνίδου και τη Μαρκέλλα Νεοκλέους. «Το “Τεχνόπολις 20” δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας να ενωθεί η έμπνευση και η φαντασία, με τη δυναμική της πόλης μας», δηλώνουν στον «Ρεπόρτερ» τα δύο νεαρά κορίτσια. Οι σπουδές τους στη μουσική αλλά και η αγάπη τους για όλες τις τέχνες, τις ώθησαν στη δημιουργία ενός κέντρου που θα έχει καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θα στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία και θα ενισχύει τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου, γενέτειρας και των δύο. Η Μαρίνα συμμετέχει από τα παιδικά της χρόνια σε πολλές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα. Σπούδασε μουσική στο University of Bristol και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στο University of Surrey. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, χορό και ταινίες κινουμένων σχεδίων (animation), και έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών. Ασχολείται, κυρίως, με τη σύνθεση, ενορχήστρωση και ηχογράφηση μουσικής που έχει βάση την εικόνα και την κίνηση. Παράλληλα, εργάζεται στον εκπαιδευτικό τομέα ως καθηγήτρια μουσικής. Η Μαρκέλλα έχει, επίσης, σπουδάσει μουσικός στο University of Sheffield με μεταπτυχιακό στην πολιτιστική πολιτική και διαχείριση στο City Universtiy London, ενώ κατέχει το LCCI Higher στις Δημόσιες Σχέσεις και μεταπτυχιακό MBΑ. Έχει εργασθεί στον χώρο των ΜΜΕ (Τηλεοπτικό Κανάλι Σίγμα και Εκδοτικός Όμιλος Φιλελεύθερος) και στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Βερολίνο, στον τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων.

 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»