Ολο το παρασκήνιο από τις επαφές του Α. Κυπριανού στην Κων/πολη

Της απεσταλμένης μας Μανιάνας Καλογεράκη 
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τουρκία θέλει να προχωρήσει και άμεσα μάλιστα στην λύση του κυπριακού, τόσο για λόγους ευρύτερης αποκατάστασης της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μσογείου, όσο πρωτίστως για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
 
Ωστόσο, η λύση του κυπριακού πρέπει να ικανοποιεί απόλυτα και από όλες τις πλευρές την Τουρκία, κάτι που καθιστά το διέξοδο από την κρίση, εξαιρετικά δύσκολο. Αλλωστε, πώς θα ήταν δυνατόν μια λύση που θα ικανοποιεί απόλυτα την τουρκική πλευρά να ταυτίζεται με το συμφέρον της Ελληνοκυπριακής;     
 
Το εξαιρετικά φιλικό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τόσο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι δεδομένο και είναι ένα βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης: Μια άκρως φιλική κίνηση, πού σαφώς συμβάλλει προς την εκτόνωση της κρίσης, από την άλλη δεν αλλάζει τα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ''Θέλουμε λύση και θέλουμε να τελειώνει το κυπριακό'', διαμηνύει η τουρκική πλευρά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές. 
 
Το ζήτημα το οποίο κυριάρχησε και στις δύο συναντήσεις ήταν αυτό της ασφάλειας, καθώς η τουρκική πλευρά το αξιολογεί ως πρωτίστης σημασίας στις επαφές της. Ακόμη, όμως, απέχουμε από την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το τί θα γίνει με τα κατοχικά στρατεύματα και αν ισχύει η αίσθηση πως η άλλη πλευρά θα μας εκπλήξει ευχάριστα.
 
Ηταν από τις ελάχιστες φορές, αν όχι η πρώτη, που υπήρξε η παραδοχή – κυρίως μετά την συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών – ότι το εδαφικό συνδέεται με το περιουσιακό, καθώς και ότι η όποια λύση που θα σχετίζεται με τη επανένωση, θα πρέπει να είναι και λύση που θα εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς απολύτως κανένα χρονικό κενό ανάμεσα στην ανακοίνωση και την εφαρμογή της. «Ολοι οι θεσμοί πρέπει την επομένη να είναι στην θέση τους και η λύση πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως», ανέφερε στον Ρεπόρτερ αρμόδια πηγή της τουρκικής πλευράς.   
 
Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε ό,τι αφορά τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει κατά την τουρκική πλευρά η Ευρωπαική Ενωση.  
 
Σε ό,τι αφορά την οικονομική πλευρά της λύσης ο κος Κυπριανού δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην Κωνσταντινούπολη πως ήταν δύσκολο από την πρώτη συνάντηση να φτάσουν μέχρι αυτό το ζήτημα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος εξέπληξε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ με την φιλικότητά του, την ενημέρωση πάνω σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά το ΑΚΕΛ, το ρόλο του ΑΚΕΛ στην πολιτική ζωή της Κύπρου, αλλά και την εμμονή του σε λύση. Η συνάντησή τους διήρκεσε 45 λεπτά και κατά την διάρκεια αυτής, ο κος Νταβούτογλου επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ότι η τουρκική πλευρά στηρίζει πλήρως τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παρά τα όσα ακούγονταν το τελευταίο διάστημα περί του αντιθέτου. 
 
Η εδώ και χρόνια φιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών από το Συμβούλιο της Ευρώπης, από την άλλη δημιούργησε εξ αρχής μια θετική βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν μια αισθητά θετική κίνηση ανάμεσα στην κυπριακή και την τουρκική πλευρά. Από εκείνο το σημείο όμως μέχρι την ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών υπάρχει πάρα πολύς δρόμος ακόμη. "Υπάρχει καλό κλίμα. Αλλά το κυπριακό δεν λύνεται με γεύματα, συζητήσεις για την Ομόνοια και φιλικές επαφές, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα διαφανεί αν το καλό κλίμα αποδίδεται στην πράξη", δήλωσε χαρακτηριστικά στον Ρεπόρτερ, πηγή της Ε/κ πλευράς. 
 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια