Ελλάδα: Έρχεται τέταρτο μνημόνιο;

Έρχεται τέταρτο μνημόνιο; Αυτό είναι που υποψιάζονται οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές βάσει όχι μόνο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και όσων κάθε τόσο διαρρέουν, αλλά και των δηλώσεων αξιωματούχων των θεσμών και πολύ περισσότερο λόγω της θέσης που κρατά το ΔΝΤ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Reanews υποστηρίζει αυτή την εκδοχή λέγοντας πως η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι ότι θα επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδοτικό πακέτο 8-10 δισ. ευρώ, γεγονός που θα υποχρεώσει την Αθήνα να υπογράψει συμπληρωματικό μνημόνιο (Memorandum of Understanding). Όμως σύμφωνα με την ίδια πηγή θα έχουμε υποχρεωθεί για επιπρόσθετα μέτρα άνω των 9 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2019 και επαχθή, όπως υπογραμμίζεται, λύση στο ασφαλιστικό, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα έχει κλειδώσει η συμφωνία με το Βερολίνο για τους όρους ρύθμισης ώστε να είναι βιώσιμο, όπως απαιτεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Προ ημερών πληροφορίες που διέρρευσαν και αναδημοσίευσε η HuffPost Greece, επικαλούνταν διασταυρωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν από το ΔΝΤ δεσμεύσεις αλλά και απαιτήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Realnews, έναντι μιας νέας χρηματοδότησης το ΔΝΤ απαιτεί σκληρή αναδιάρθρωση στου ασφαλιστικού συστήματος με περικοπές στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ ακόμη και για τους ίδιους συνταξιούχους, ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από 50% και κατάργηση όλων των εφάπαξ.

Επιπλέον ζητεί νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016 – 2019, όπως επίσης και αυστηρή εφαρμογή των προϋπολογισμών για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων (άνω του 3,5% του ΑΕΠ) ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Το ζήτημα των συμπληρωματικών μέτρων, φαίνεται ότι τέθηκε και στο EuroWorking Group για το ελληνικό ζήτημα της 11ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το Euro2day.gr, περιγράφει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις συνομιλίες αυτές η κ. Βελκουλέσκου κάνει λόγο για «μη ικανοποιητική πρόοδο στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος» αλλά και ότι στο δημοσιονομικό φαίνεται πως υπάρχουν «αστοχίες» που θα απαιτήσουν κάποια «αποζημίωση», δηλαδή νέα μέτρα για το 2015 για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον.

Στο ίδιο κλίμα και η Κριστίν Λαγκάρντ όπως φάνηκε κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα δύο πράγματα που το ΔΝΤ διαλαλεί μήνες τώρα που απαιτεί για να συμμετάσχει -χρηματοδοτικά- στο νέο ελληνικό πρόγραμμα: Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Η οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι γενναία.

Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να εφαρμόσει, δεν περιορίζονται μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλα καίρια ζητήματα.

Για το ρόλο του ΔΝΤ μίλησε από το Νταβός της Ελβετίας και ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σημείωσε: «Η εμπλοκή του είναι αναγκαία και ήδη συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες, όμως για να μπει ξανά στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει τα σωστά στοιχεία και νομίζω ότι έχουν δίκιο».

Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε μια καλή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού γιατί δεν είναι βιώσιμο ως έχει και το δεύτερο είναι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα». Πρόσθεσε δε πως «Εάν οι Έλληνες τα κάνουν αυτά τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το ζήτημα του χρέους».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συμμετοχή του σε πάνελ, στο Νταβός, παρουσία του κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε πως η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα έγινε αποδεκτή έπειτα από απαίτηση κάποιων κρατών το καλοκαίρι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες και γίνει αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον ίδιο προβληματισμό μιλώντας στη διευθύντρια της The Huffington Post Arianna Huffington.

Όπως είπε «η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα όταν το ΔΝΤ δε φαίνεται να έχει τις ίδιες προσλαμβάνουσες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες».

«Εύχομαι οι πολλές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών να μην αποτελέσουν αφορμή για απαράδεκτες καθυστερήσεις που θα ακυρώσουν τη μεγάλη ευκαιρία για Grecovery», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Τον ίδιο προβληματισμό φαίνεται ότι μοιράζεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου μετά την περιοδεία του στην Ευρώπη τόνισε πως χρονοτριβή και καθυστέρηση της αξιολόγησης θα έχει δυσμενείς συνέπειες που θα επιβαρύνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η οικονομία δεν θα πάρει την ώθηση που χρειάζεται.

Ως ανάχωμα στις διαφαινόμενες προθέσεις ΔΝΤ και Βερολίνου για τέταρτο μνημόνιο, σημειώνει η Realnews, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με επιχείρημα την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 , σύμφωνα με την οποία οι δανειστές ανέλαβαν τη δέσμευση αναδιάρθρωσης του χρέους όταν η ελληνική οικονομία εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει να επιδείξει ένα ευνοϊκό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το γεγονός ότι τα έσοδα ξεπέρασαν κατά 1,9 δισ. ευρώ στο στόχο του προϋπολογισμού κάτι που σημαίνει ότι το 2015 έκλεισε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,25%. Όμως αυτό αρκεί για τους πιστωτές μας;
 Πηγή huffingtonpost.gr
 

Δειτε Επισης

Zητά διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία η Accept για την ομοφοβική επίθεση κατά 31χρονου στη Λευκωσία
Νεκρός εργαζόμενος σε μετεωρολογικό σταθμό στη Βοσνία: Τον έψαχναν τέσσερις μέρες σε χιονοθύελλα
Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία λόγω ομίχλης σε μεγάλα αεροδρόμια στην Βρετανία
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τρόμου στη Βραζιλία -Έφαγαν κέικ και πέθαναν
Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της Ασμά αλ Άσαντ-«Έχει 50% πιθανότητες να επιβιώσει από τη λευχαιμία»
Είναι όντως γιατρός ο 50χρονος Σαουδάραβας που σκόρπισε τον θάνατο στο Μαγδεμβούργο;-«Ούτε ενέσεις δεν ήξερε να κάνει»
«Μας χτυπούσαν για να μας σπάσουν το στήθος»-Οι αναφορές πρώην κρατούμενου φυλακών στη Συρία
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών
Συνάντηση με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα έχει αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM
BINTEO: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ρέμα στην Ινδία