Παγκύπρια εκστρατεία ΕΔΟΝ για τα ωράρια των καταστημάτων

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016, παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης της ΕΔΟΝ, για τις θέσεις της Οργάνωσης αναφορικά με το ζήτημα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Στα πλαίσια της επαφής μας με τη νεολαία και την πάλη για υπεράσπιση των συμφερόντων των νέων εργαζομένων και νέων ανέργων, πραγματοποιήσαμε την εκστρατεία – εξόρμηση σε δεκαεφτά εμπορικούς δρόμους σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
 
Μέσα από την εκστρατεία μας αυτή, επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τη νεολαία, τους επηρεαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, για την κάθετη εναντίωση μας στη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων, που κυβέρνηση – ΔΗΣΥ και εργοδοσία υπερασπίζονται και προωθούν με αμείωτη ένταση.
 
Μέσα από τη διανομή της ανακοίνωσης με τις θέσεις μας σε εμπορικούς δρόμους, καφετέριες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στέκια νεολαίας και αλλού, θελήσαμε να ενημερώσουμε την κοινωνία για τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων και η κατάργηση της Κυριακής ως μη εργάσιμης μέρας. Οι πολιτικές αυτές στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικροκαταστηματαρχών και ευνοούν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι πραγματοποιούν υπερκέρδη στην πλάτη των πολλών. Την ίδια ώρα, παρατηρείται μια πρωτοφανής καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και των ωρών εργασίας από τους εργοδότες.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 μέχρι σήμερα, η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 2,500 άτομα, 15,000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και το 80% των συνολικών πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο το 2014, έγινε από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Την ίδια ώρα, 103 εκατομμύρια ευρώ έχουν απολεσθεί σε μισθούς στο λιανικό εμπόριο το 2013, σε σχέση με το 2012, ενώ ο αριθμός των εργαζόμενων με μισθό κάτω των 350 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 100% και το 50% των νεοπροσληφθέντων αμείβεται με μισθό κάτω των 800 ευρώ.
 
Καλούμε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανάγκες και ανησυχίες της κοινωνίας και να σταματήσει να λειτουργεί ως τσιλιαδόρος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Την καλούμε να λάβει μέτρα που θα στοχεύουν το συσσωρευμένο πλούτο, να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ειδικά τους νέους και να σταματήσει κάθε συζήτηση για την κατάργηση της Κυριακής ως μη εργάσιμης μέρας και τη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων.
 
Τέλος, καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και όλους όσοι ανήκουν στα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, να μη συναινέσουν στις πολιτικές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης. Να προβάλουν αντίσταση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης – ΔΗΣΥ και εργοδοσίας και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να οργανωθούν και να παλέψουν για ζωή με αξιοπρέπεια. ΚΑΝΕΝΑΣ για ψώνια τις Κυριακές! ΑΓΩΝΑΣ για δουλειά – δουλειά με δικαιώματα!
 
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη