Το «Μεγάλο Σάββατο» του Άντρου Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη

Της απεσταλμένης μας Μανιάνας Καλογεράκη 
 
Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει σήμερα  ο Αντρος Κυπριανού. 
 
Για τις 16.30 αναβλήθηκε η συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ  με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 15.30.

Η συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 18.00 και στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα παραθέσει δείπνο στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ.
 
 

Χθες, ο Άντρος Κυπριανού μίλησε σε πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κουλτούρ στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή Τούρκων φοιτητών και ακαδημαϊκών.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν συγκλίσεις και πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στα θέματα της ασφάλειας, του περιουσιακού και του εδαφικού. "Θα επιδιώξουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά στις αυριανές μας συναντήσεις", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στις αυριανές συναντήσεις θα συζητηθεί ακόμη και το θέμα των εγγυήσεων.
 
Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι αυτό θα καθοριστεί από τις αυριανές συναντήσεις. Σημείωσε ότι οι θέσεις που θα μεταφερθούν δεν θα ξεπεράσουν τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό. Όπως είπε, πριν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή δεν επιθυμεί να παρουσιάσει θέσεις πέραν από τις επίσημες θέσεις της ε/κ πλευράς.
 
Στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι χρειάζεται η στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να λυθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις ωστόσο είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε αυτές δημόσια.
 
Εκτιμά ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν από τουρκικής πλευράς είναι υπερβολικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ποσό θα εξαρτηθεί από το πόσοι Ε/κ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό ε/κ διοίκηση.
 
Σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν ήταν το τέλειο σχέδιο, προσθέτοντας ότι αποτελεί ιστορία και πως τώρα πρέπει να δούμε τι έχουμε μπροστά μας.
 
Το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κου Κυπριανού. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας