Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, οι αντιδράσεις των κομμάτων για το Νταβός, η αναμενόμενη μείωση της Εθνικής Φρουράς και η επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες το Σάββατο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Έρχεται μείωση θητείας στην ΕΦ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ολοταχώς προς υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά οδεύει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του πακέτου νομοθετημάτων για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η μείωση θητείας. Αλλού αναφέρεται στην έγκριση από το ΔΣ του ΔΝΤ της δόσης των 126,3 εκ. ευρώ στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής. Σε άλλο θέμα προβάλλει την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη και γράφει ότι σήμερα συζητά με τον Νταβούτογλου ασφάλεια, εδαφικό, περιουσιακό και εγγυήσεις.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα «`Κεραυνοί` κομμάτων για το Νταβός» και γράφει ότι πυρά ομαδόν εξαπέλυσαν χθες τα αντιπολιτευόμενα κόμματα – με εξαίρεση το ΑΚΕΛ – για τα αποτελέσματα του Νταβός και ότι εκτιμούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έχασε» τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων. Αλλού επικαλείται έγκυρες πηγές σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται η καταχώρηση στον ίδιο χρόνο δύο ποινικών υποθέσεων για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, της υπόθεσης για χειραγώγηση της αγοράς και της υπόθεσης για εξαγορά του μεριδίου της HSBC. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της παράδοσης λανθασμένων οστών σε δεκατρείς οικογένειες στην Ελλάδα και ότι τέσσερις οικογένειες δέχθηκαν να γίνει εκταφή.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «`Έκρηξη` στα ενεργειακά» γράφει στο κύριο του θέμα ότι σημαντικές εξελίξεις με ενθάρρυνση των ΗΠΑ αναμένονται σύντομα στο πεδίο της ενέργειας και ότι οι επικεφαλής των εταιρειών ΕΝΙ και Total οι οποίοι συναντήθηκαν διαδοχικά στο Νταβός με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δηλώνουν το ενδιαφέρον των εταιρειών τους για περαιτέρω δραστηριοποίηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Αλλού προβάλλει άρθρο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ειδικό περιοδικό του «Φ» για το 2016 στο οποίο αναλύει τις εξελίξεις και παραθέτει τις εκτιμήσεις του για Κυπριακό και οικονομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρατηρείται οικοδομικός οργασμός στην περιοχή Μιας Μηλιάς και στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αποστολή υψηλής ευθύνης και σημασίας» αναφέρεται στην επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη και γράφει ότι δρώντας ως καίριος αρωγός της προσπάθειας που τελεί υπό εξέλιξη για λύση και επανένωση, ο ηγέτης του ΑΚΕΛ σε απόλυτο συντονισμό με τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας και μη υποκαθιστώντας κανένα συναντάται σήμερα χωριστά με τους Αχμέτ Νταβούτογλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος έχει το τέταρτο υψηλότερο δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της ευρωζώνης ενώ καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση. Αλλού γράφει ότι οι κρατικές υπηρεσίες αναγνωρίζουν προβλήματα και παρατυπίες σε σχέση με το αίτημα ιδιώτη για δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στα Λουτρά της Αφροδίτης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus mail” με τίτλο «Η Ουάσινγκτον σε θύελλα `ζωής και θανάτου`» και γράφει ότι η πρωτεύουσα των ΗΠΑ απειλείται από τεράστια θύελλα που θα φέρει μαζί της ρεκόρ χιονιού και ότι μετά από πολυήμερους σχεδιασμούς από τις αρμόδιες αρχές άρχισε γύρω στις 1 το μεσημέρι. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ρίχνουν `βολές` γιατί σύμφωνα με τα ίδια τα κόμματα ο Ακιντζί αναβαθμίστηκε στο Νταβός. Σε άλλο της θέμα η “CM” γράφει ότι Στυλιανίδης και Μογκερίνι θα επισκεφθούν την Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο και θα επισκεφθούν προσφυγικούς καταυλισμούς που χρηματοδοτεί η ΕΕ.  

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον