Αϊτή: Δεν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές αύριο

 Οι αρχές της Αϊτής ανέβαλαν χθες τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες κανονικά θα διεξάγονταν αύριο Κυριακή, εν μέσω ταραχών αλλά και της απειλής του υποψήφιου της αντιπολίτευσης να απόσχει από την διαδικασία, αφού κατήγγειλε νοθεία.

Διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα και έσπασαν παράθυρα κτηρίων τις τελευταίες μέρες στο Πορτ-ο-Πρενς. Πάνω από δέκα εκλογικά τμήματα πυρπολήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Χθες η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ενός άνδρα ο οποίος φέρεται να είχε πυροβολήσει εναντίον διαδηλωτών.
 
Ο Πιερ Λουί Οπόν, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Αϊτής, ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών αποφασίστηκε να αναβληθεί για «προφανείς» λόγους ασφαλείας. Δεν διευκρίνισε πότε θα διεξαχθεί η διαδικασία, που χρηματοδοτεί κυρίως η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αρχικά προκάλεσε ένα ξέσπασμα χαράς μεταξύ των διαδηλωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, αλλά πολύ γρήγορα οι διαθέσεις άλλαξαν. Ακούστηκαν πυροβολισμοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

Η αναβολή των προεδρικών εκλογών αναμένεται να οδηγήσει στην σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και των ταραχών στην πάμφτωχη χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό πριν από έξι χρόνια.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ζιντ Σελεστέν ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στη διαδικασία, καταγγέλλοντας ότι στον πρώτο γύρο, τον Οκτώβριο, υπήρξε εκτεταμένη νοθεία προς όφελος του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος.



 
 

Δειτε Επισης

Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση