Η Κυβέρνηση στηρίζει τη μελισσοκομία

 Η ιστορική αξία του μελιού και η διαχρονικότητά του ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής είναι αδιαμφισβήτητη, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι από αρχαιοτάτων χρόνων το μέλι ήταν και συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας διατροφής, με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, ο κ. Κουγιάλης είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι το Υπουργείο Γεωργίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των μελισσοκόμων και της μελισσοκομίας της Κύπρου.

«Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να ενισχύσουμε την παραδοσιακή αυτή απασχόληση και κατ’ επέκταση να βελτιώσουμε το εισόδημά σας. Η Κυβέρνηση έχει θέσει στις προτεραιότητες της την ενεργό συμμετοχή της μελισσοκομίας σε όλα τα αναπτυξιακά Προγράμματα, είτε αυτά είναι εθνικά, είτε ευρωπαϊκά, είτε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Οργανισμούς», πρόσθεσε.

Όπως είπε, στα πλαίσια εφαρμογής του Μελισσοκομικού Προγράμματος για τα έτη 2014-2016, το ποσοστό απορρόφησης του εγκεκριμένου κονδυλίου ανήλθε στο 98%, ενώ αναμένεται η ετοιμασία και η υποβολή του νέου τριετούς Μελισσοκομικού Προγράμματος 2017-2019, με ανάλογες δράσεις και ύψος δαπανών, που θα ανέρχονται περίπου στις €600.000.

Επιπλέον αναφέρθηκε και σε μια σειρά ξεχωριστών δράσεων που αφορούν μέτρα στο πλαισίο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικής δαπάνης €243 εκ.. Μέσω αυτών των δράσεων, συνέχισε, ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα και παρέχονται κίνητρα για σχέδια βελτίωσης, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων και άλλα.
 
"Εδώ να υποδείξω την έγκριση του αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά τη «Διαχείριση των μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά». Το καθεστώς αυτό θα είναι πενταετούς διάρκειας με συνολικό ύψος ενίσχυσης € 2.000.000," πρόσθεσε.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι ως Υπουργείο έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε κάθε δυνατή προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Βασικός στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Απώτερος στόχος μας ήταν και είναι η ενσωμάτωση των απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, σε όλες τις πολιτικές και δραστηριότητες της Κυβέρνησης, με σκοπό την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα εργαστούν ακούραστα για την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων που έχουν θέσει.

«Η υλοποίηση των στόχων αυτών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχεται, αποτελεί για εμάς πρόκληση για συνεχή προσπάθεια», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη