Μεξικό: Τρεις συλλήψεις για την υπόθεση των 43 φοιτητών

 Οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν ακόμη τρεις υπόπτους στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών για την εξαφάνιση 43 φοιτητών του πανεπιστημίου της Αγιοτσινάπα —μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα και τη διεθνή κοινή γνώμη— δήλωσε χθες αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Μεξικού.

Οι τρεις άνδρες, ο ένας από τους οποίους είναι 19 ετών, φέρονται να είναι μέλη συμμορίας και συνελήφθησαν στην Ιγουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο. Σε αυτή την πόλη είχαν χαθεί τα ίχνη των φοιτητών την 26η Σεπτεμβρίου 2014.

Οι δύο από τους υπόπτους είχαν παραλάβει τους σπουδαστές από άνδρες της «δημοτικής αστυνομίας στην Ιγουάλα», είπε ο Ρενάτο Σάλες, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο τρίτος άνδρας, ηλικίας 40 ετών, είναι ο «βασικός» ύποπτος για τη δολοφονία του Χούλιο Σέζαρ Μοντραγόν, ενός φοιτητή η σορός του οποίου είχε βρεθεί με το δέρμα του προσώπου του να έχει αφαιρεθεί, πρόσθεσε ο Σάλες.

Συνολικά, 113 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την έναρξη των ερευνών για την υπόθεση, που προκάλεσε αγανάκτηση εντός της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ενώ πυροδότησε σφοδρές επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Οι φοιτητές, ενώ διαδήλωναν στην Ιγουάλα, δέχθηκαν επίθεση από δημοτικούς αστυνομικούς, που κατόπιν τους παρέδωσαν σε μέλη ενός καρτέλ των ναρκωτικών. Τα μέλη της συμμορίας δολοφόνησαν τους φοιτητές κι έκαψαν τις σορούς τους σύμφωνα με την  εκδοχή των μεξικανικών αρχών.

Ωστόσο οικογένειες φοιτητών και ανεξάρτητοι ερευνητές αμφισβητούν την εκδοχή αυτή. Οι μεξικανικές δικαστικές αρχές συναίνεσαν να συσταθεί μια ειδική ομάδα για να ερευνήσει βαθύτερα την υπόθεση.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο τόνισε χθες Παρασκευή από το Νταβός ότι επιθυμεί την έκδοση στις ΗΠΑ «το ταχύτερο δυνατόν» του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος συνελήφθη εκ νέου πρόσφατα στην πατρίδα του, έξι μήνες μετά τη θεαματική απόδρασή του.

 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το σχέδιο του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Ράφα
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»
Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου