Παράταση των συνοριακών ελέγχων εντός του Σένγκεν

Το θέμα της παράτασης των προσωρινών συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν, μέχρι και για δύο έτη, θα τεθεί στο τραπέζι του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (JAI) που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα.

Πηγή του Συμβουλίου, που μίλησε στο ΚΥΠΕ το Σαββατοκύριακο, επιβεβαίωσε ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Κροατία και Ουγγαρία επιθυμούν να συζητήσουν "τις προοπτικές εξάντλησης των χρονικών ορίων της παρούσας προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων στα μεταξύ τους σύνορα, η οποία λήγει το Μάιο και να εξετάσουν αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει χρήση της διάταξης για επαναφορά των ελέγχων μέχρι και για δύο έτη".

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρώ, μιλώντας χθες στον Τύπο στις Βρυξέλλες, απέρριψε την πλήρη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την αναστολή της ισχύος της Συνθήκης για δύο έτη στο σύνολό της, πρόταση που είχε διακινηθεί στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες. Αντιθέτως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διετή παράταση κατά περίπτωση και μόνο στα σύνορα χωρών που το αιτηθούν, αν και εφόσον η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί ως το Μάιο.

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την αρμοδιότητα της ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στο άτυπο Συμβούλιο της Δευτέρας, επιβεβαίωναν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων για να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της. Η πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπάν για "φράχτη στα σύνορα Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, θα μεταφερθεί από τον αρμόδιο Ούγγρο υπουργό και στο τραπέζι του JAI.

Στο τραπέζι των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα βρεθούν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της 13ης τηλεδιάσκεψης των συντονιστών των κρατών μελών της "διαδρομής των Βαλκανίων" που έλαβε χώρα χθες, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να ενημερώσει για τις επαφές που πραγματοποιεί με τις τουρκικές αρχές για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και μέσω της χώρας αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τουρκία θα επισκέπτονται τις ώρες του Συμβουλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος Φ. Μογκερίνι, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γ.Χαν και ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική δράση Χρ. Στυλιανίδης.  

Δειτε Επισης

Ο Λύτρας υποστηρίζει πως η σύζυγός του επέλεξε να πει πως έπεσε από τις σκάλες για προστασία των παιδιών
Αντέδρασε η γιαγιά της συζύγου του Λύτρα-«Γιατί τον άφησαν ελεύθερο; Με τρυπάει μέσα στην καρδιά»
Ομοφοβική επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη, με αφορμή τον ξυλοδαρμό από τον Λύτρα
Η σύζυγος του Λύτρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο εκτιμά ο Άρειος Πάγος
Ξεσπά ο πατέρας της Κυριακής για τον Λύτρα-«Ο κάθε πελάτης έχει τον δικηγόρο που του αξίζει»
Νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου-Ζητά κατά προτεραιότητα έρευνα και δίκη για την υπόθεση Λύτρα
Πώς η σύζυγος του Λύτρα προσπάθησε να ειδοποιήσει την Αστυνομία-«Φοβήθηκα ότι πεθαίνω και δεν θα με πάει νοσοκομείο»
Οι αντιφάσεις της απολογίας Λύτρα, ο… περίπατος στην Ευελπίδων και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου
Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις ΕΛΚ και Σοσιαλιστών για την ηγεσία των θεσμών πριν την άτυπη σύνοδο
Συγκλονίζει η κατάθεση της συζύγου του Λύτρα-«Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει»