Στην Τουρκία σήμερα ο Άντρος Κυπριανού

Της απεσταλμένης μας Μανιάνας Καλογεράκη 
 
Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι ο Αντρος Κυπριανού, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών για το Κυπριακό με Tούρκους Αξιωματούχους. 
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ θα είναι κεντρικός ομιλητής σήμερα το απόγευμα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την λύση του κυπριακού στο πανεπιστήμιο Kültür Üniversitesi στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του διευθυντή του κέντρου ερευνών του εν λόγω πανεπιστημίου. 
 
Αύριο Σάββατο, θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση, πρώτα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επειτα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Και οι δύο συναντήσεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο Le Meridien της Κωνσταντινούπολης.
 
Χθες, ο κος Κυπριανού είχε μια παραγωγική όπως την χαρακτήρισε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του. 
 
Ηταν «αυτονόητη και απαραίτητη» αυτή η συνάντηση, υπό την έννοια ότι εφόσον μεταβαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη για συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία, «θεωρήσαμε σκόπιμο να συντονιστούμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, ιδιαίτερα για ζητήματα στα οποία θα έχει σημαίνοντα ρόλο και η Ελλάδα, όπως είναι εκείνα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, και άλλα παρεμφερή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Κυπριανού. 
 
Μετά από μία ενδελεχή αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρεί πως «τώρα μεταβαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη με πολύ πιο ολοκληρωμένες απόψεις για το τι θα πρέπει να συζητήσουμε εκεί».
 
Ζητήθηκε ακόμα από τον κ. Κυπριανού να σχολιάσει τη δήλωση του Σελίμ Γινέλ, μόνιμου εκπροσώπου της Τουρκίας στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας ΕΕ σήμερα στο Στρασβούργο, ότι «από τη συμφωνημένη λύση (του Κυπριακού) θα προκύψει μία νέα χώρα ομοσπονδιακή, που δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».
 
«Η θέση της δικής μας πλευράς είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται καμίας μετατόπισης: Η όποια συμφωνία θα αφορά ένα ενωμένο κράτος που θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να μην ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν θα ονομάζεται, αλλά θα είναι μετεξέλιξή της», τόνισε. Στην ερώτηση εάν διαφωνεί με όσους ισχυρίζονται ότι με την υπό διαπραγμάτευση λύση ουσιαστικά «διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε «σίγουρα δεν διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, και εμείς δεν θα δεχτούμε ποτέ κάτι τέτοιο».
 
Ο Ρεπόρτερ βρίσκεται στην δημοσιογραφική αποστολή του ΓΓ του ΑΚΕΛ και θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση