Οι τρεις στόχοι του Προέδρου στο Νταβός

Σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, που πραγματοποίησε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, προέβηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Νταβός, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερχόμενος στο Νταβός είχε θέσει τρεις στόχους στο πλαίσιο των συναντήσεων:
 
  • Πρώτον, να ξεκαθαρίσει την πραγματική κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις συνομιλίες στο Κυπριακό
  • δεύτερον, να πραγματοποιήσει συναντήσεις που σχετίζονται με τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • τρίτον, να έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, ειδικότερα μέσα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη μεταμνημονιακή περίοδο για την Κύπρο». 
 
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία - και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτή την προσέγγιση - να διευκρινιστεί και να παρουσιαστεί η πραγματική κατάσταση πραγμάτων επί όλων των θεμάτων των συνομιλιών. Δηλαδή ποια θέματα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, σε ποια από αυτά τα θέματα έχει επιτευχθεί συναντίληψη, σε ποια υπάρχει διαφωνία, ποια θέματα αναμένεται να συζητηθούν, καθώς επίσης και για την ανάγκη, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ανάμεσα στους ηγέτες, να μην υπάρχουν ούτε κενά ούτε ασάφειες και να διευκρινίζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και από την πρώτη μέρα τι θα εφαρμοστεί. Και μάλιστα από τη πρώτη μέρα να υπάρξουν επωφελείς εξελίξεις και για τις δύο κοινότητες».
 
Συνάντηση Αναστασιάδη-Μπάιντεν

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «μεταβαίνει το Σάββατο στην Τουρκία και θα μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για πτυχές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για τις οποίες αναμένεται από την Τουρκία να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, (και) να δούμε στην πράξη αυτό που δημόσια διακηρύσσει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού».
 
Συναντήσεις με τους επικεφαλής της ΕΝΙ και της TOTAL

Πρόσθεσε ότι «υπήρξαν συναντήσεις με τους επικεφαλής της ΕΝΙ και της TOTAL, δύο σημαντικότατες συναντήσεις μέσα από τις οποίες επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον και των δύο εταιρειών για περαιτέρω δραστηριοποίηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη διεθνώς τις τιμές του πετρελαίου, είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυπριακή ΑΟΖ. Και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα εξελίξεις που σχετίζονται με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το θέμα της Ενέργειας συζητήθηκε επίσης και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Ήταν σημαντικό ότι τον κ. Μπάιντεν συνόδευε ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Ενέργειας στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον στηρίζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία μέσα από τις συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή μας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ενέργεια, γενικότερα, και για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την Ευρώπη.

Τέλος, ο Πρόεδρος είχε συναντήσεις με αρκετούς οικονομικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Συζητήθηκαν οι προοπτικές που δημιουργούνται για επενδύσεις στην Κύπρο στη μεταμνημονιακή περίοδο, μια περίοδος η οποία, όπως φαίνεται, δημιουργεί περαιτέρω σταθερότητα, αλλά και τις βάσεις για να προσελκύσουμε περαιτέρω επενδύσεις».
 
"Πολύ συγκεκριμένα μηνύματα μέσω Μπάιντεν προς Τουρκία"

Ερωτηθείς αν υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα, τα οποία ο Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Μπάιντεν να μεταφέρει προς την Τουρκία και ποια είναι αυτά, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε «πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που αφορούν εκείνες τις πτυχές των συνομιλιών που όλοι γνωρίζουν – όπως και ο ίδιος ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος μέσα από τη συζήτηση – ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα και να υπάρχουν απαντήσεις επί όλων των θεμάτων. Πρέπει να διδαχθούμε όλοι από λάθη του παρελθόντος, διότι ο στόχος μας δεν είναι να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που θα έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Στόχος μας από την προσπάθεια είναι ακριβώς, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος τόσο όσον αφορά την ουσία όσο και τη διαδικασία, να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Και το θετικό αποτέλεσμα απαιτεί, προϋποθέτει και την ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
 
"Oι συνομιλητές μας στις διαπραγματεύσεις δεν είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα"

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παρουσία του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Νταβός, αλλά και για το θέμα πενταμερούς διάσκεψης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θεωρούμε ότι οι συνομιλητές μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή  στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Εμείς θεωρούμε ότι ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επίλυσης του Κυπριακού είναι κοινός. Όπως είδατε δεν υπήρξε καμιά ούτε επίσημη ούτε άτυπη ούτε πενταμερής ούτε τετραμερής (διάσκεψη) ούτε τίποτα διαφορετικό. Δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος ούτε και των εκπροσώπων του. Αυτό το θέμα είναι λάθος, σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, να το εισάγουμε εμείς στο δημόσιο διάλογο. Επαναλαμβάνω, για τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, τα αποτελέσματα της συνάντησης και ο διάλογος που διεξήχθη αποδεικνύουν πόσο αναγκαίο ήταν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

Αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη συνάντηση «έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησαν επίσης και για θέματα που αφορούν την επερχόμενη Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας - Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
  
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί