Και τώρα η ώρα του κυπριακού στο Νταβός

Του απεσταλμένου μας στο Νταβός, Γιάννη Αντωνίου
 
Πλούσια είναι η ατζέντα των επαφών που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Νταβός, με σημαντικότερη την κοινή συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν. Η συνάντηση (η πρώτη κοινή των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού) είναι προγραμματισμένη για τις 13:30 ώρα Κύπρου (12:30 τοπική ώρα) και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο κ. Μπαν, στο ελβετικό θέρετρο. Κυρίαρχο θέμα θα είναι ασφαλώς η ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ιδιαίτερες προσδοκίες από τη συνάντηση. «Εκτός απροόπτου δεν πρέπει να αναμένεται κάτι εντυπωσιακό», ανέφερε στο «Ρεπόρτερ» πηγή από τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Μπαν κι Μουν αναμένεται να συγχαρεί τους δύο ηγέτες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για αναζήτηση λύσης, θα τους παροτρύνει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για συνολική διευθέτηση και θα εκφράσει την υποστήριξή του.


Λίγο ενωρίτερα (12:45 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιτεν, στο ξενοδοχείο του τελευταίου, στο Νταβός. Μισή ώρα προηγουμένως (12:15 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «επανενώνοντας την Κύπρο”, στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στο ίδιο πάνελ θα λάβει μέρος ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ. Εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος είναι διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.  Η συζήτηση για την Κύπρο στο πλαίσιο του Φόρουμ στο Νταβός, εντάσσεται στην ενότητα «παγκόσμα οικονομία» και αναμένεται ότι κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα είναι η οικονομική πτυχή μιας πιθανής λύσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς στον ίδιο χώρο, αμέσως μετά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Κύπρο, θα φιλοξενηθεί συζήτηση για τον παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας, με ομιλητή τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συζήτηση για την Κύπρο είναι προγραμματισμένη να τελειώσει στις 12:30 ώρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η συζήτηση για την Τουρκία, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε (μη προγραμματισμένη) συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα. 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Νταβός, ξεκαθάρισε και χθες ότι δεν τίθεται θέμα έστω και άτυπης πενταμερούς στο ελβετικό θέρετρο, ή οποιασδήποτε άλλης συνάντησης με πρόσχημα την αξιοποίηση της εδώ παρουσίας των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των πρωθυπουργών της Τουρκίας και Ελλάδας και του γ.γ. του ΟΗΕ. Εξάλλου κάτι τέτοιο αποκλείεται από την ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα του Φόρουμ. Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει σε αρκετές συζητήσεις για θέματα οικονομίας. Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή, τελευταία μέρα των εργασιών του Φόρουμ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται τελικώς να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.
 
  
Ενέργεια και οικονομία

 


Πέραν του Κυπριακού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αξιοποιεί την παρουσία του στο Νταβός για επαφές με αξιωματούχους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια καθώς και με στελέχη επενδυτικών ταμείων. Χθες βράδυ συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕNI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, ο οποίος, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ.  Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ντεσκάλζι διατύπωσε την δέσμευση της εταιρείας για περαιτέρω δραστηριοποίηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΤΟΤΑL Πάτρικ Πουγιανέ, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ. Σούμα Κχακραμπαρντί.

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για επίτευξη λύσης, αν είναι δυνατό φέτος, χωρίς όμως την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων. Επανέλαβε τα προβλήματα που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έκανε λόγο για κοινό όραμα με τον Μουσταφά Ακιντζί.