Οι δύο όροι που έθεσε ο Αναστασιάδης στο Νταβός για συμφωνία

Του απεσταλμένου μας στο Νταβός, Γιάννη Αντωνίου
 
Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού και η πορεία που απομένει είναι μακρά και ιδιαίτερα δύσκολη.
 
Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από την πρώτη κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την οποία ανασκοπήθηκε η πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται από τον περασμένο Μάιο. Παρουσία του ειδικού του συμβούλου, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο γενικός γραμματέας ενημερώθηκε από τους δύο ηγέτες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις αλλά και για τα εμπόδια που παρατηρούνται σε μια σειρά από ζητήματα όπως το περιουσιακό-εδαφικό, διακυβέρνηση, οικονομία, ενώ την ίδια ώρα, παραμένουν ανοικτά μεγάλα ζητήματα όπως η ασφάλεια και  εγγυήσεις.
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε στον Μπαν Κι Μουν τις θέσεις της ε/κ πλευράς για  τα πιο πάνω ζητήματα, και υπέδειξε την ανάγκη όπως σε περίπτωση ενδεχόμενης συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, να μην υπάρχουν ούτε κενά ούτε ασάφειες, αλλά και να έχουμε απαντήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της λύσης από την πρώτη μέρα όσο και για τη βιωσιμότητά της από οικονομικής πλευράς.
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί μια συμφωνία, η οποία θα παρουσιάζει «εποικοδομητικές ή άλλες ασάφειες» όπως χαρακτηριστικά είπε. Φέρεται επίσης να είπε στον γενικό γραμματέα όπως αποφευχθούν λάθη του 2004 παρόλον που υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου που είχε προτείνει ο προκάτοχός του, Κόφι Ανάν.

Ο γενικός γραμματέας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία που σημειώθηκε, έδειξε ενδιαφέρον για τις πτυχές όπου παρατηρούνται διαφωνίες και κάλεσε τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν την προσπάθεια έχοντας την πλήρη υποστήριξή του. Στη δήλωση που ανέγνωσε μετά το γεύμα εργασίας έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας επί όλων των θεμάτων είναι δυνατή. Επαίνεσε τους δύο ηγέτες για τις προσπάθειές τους και τους ζήτησε να αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική των συνομιλιών. «Ενθάρρυνα τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη να συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για την εξεύρεση μιας συνολική λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, προς όφελος όλων των Κυπρίων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος δεν κατέθεσε καμιά ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να δει αποτελεσματικότερη πρόοδο στις συνομιλίες. 
 
"Όλα καλά"
 
 
«Όλα καλά» ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη σε ερώτηση που του υποβάλαμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας και παρέπεμψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη για δηλώσεις. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο γενικός γραμματέας έχει τώρα σαφώς καλύτερη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε λίγο μετά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο στο Νταβός. Από τουρκοκυπριακής πλευράς δεν υπήρξαν πληροφορίες για το τι συζητήθηκε, πάντως και ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το γεύμα περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά στους τέσσερις συνολικά ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη». Ικανοποίηση εξέφρασε με δηλώσεις στον «Ρεπόρτερ» και ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε και την πρωτοβουλία για τη συνάντηση των δύο ηγετών στο  Νταβός, με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, του οποίου είναι αξιωματούχος.
 

Μηνύματα προς Άγκυρα μέσω Μπάιτεν


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσήλθε στο γεύμα με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Μπαν Κι Μουν με αρκετή καθυστέρηση, λόγω της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν, συνάντηση στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Κι’ αυτό επειδή ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν μετά το Νταβός θα μεταβεί στην Τουρκία για επαφές με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Αξιοποιώντας αυτό το γεγονός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον κ. Μπάιντεν όπως η Ουάσιγκτον ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία, ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και στη λειτουργικότητα της λύσης. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Έιμος Χόκσταϊν (για θέματα ενέργειας) και Βικτόρια Νούλαντ (για ευρωπαϊκές υποθέσεις), ενώ από κυπριακής πλευράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ανησυχία της Λευκωσίας για το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας της λύσης, ανησυχία την οποίαι ασπάζεται και η αμερικανική κυβέρνηση. Αναστασιάδης και Μπαν Κι Μουν συζήτησαν επίσης τα ενεργειακά θέματα καθώς και τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυπριακή για τη συμβολή της στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των άλλων προκλήσεων και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την Κύπρο παράγοντα ασφάλειας και σταθεροποίησης. Μπάιντεν και Αναστασιάδης είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση.
 
 Χωρίς εκπλήξεις
Η διήμερη παραμονή του Προέδρου στο ελβετικό θέρετρο ολοκληρώνετα την Παρασκευή, με συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Σούμα Κχακραμπαρντί και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΤΟΤΑL Πάτρικ Πουγιανέ. Εκπλήξεις δεν υπήρξαν, ούτε και επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια περί προσπάθειας σύγκλησης πενταμερούς ή άλλης ενέργειας που θα έφερνε τη Λευκωσία σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Αθήνα, έδρασε προληπτικά και έσπευσε να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν συναινεί σε κάτι τέτοιο.  Ο Πρόεδρος επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, αντί το Σάββατο όπως αρχικά προγραμμάτιζε.