Ελλάδα και Κύπρος τίμησαν τους νεκρούς και τον Κυβερνήτη του "Φαέθων

Τις οφειλόμενες μετά από χρόνια τιμές απέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος στους πεσόντες ναύτες και τον Κυβερνήτη της ακταιωρού Φαέθων, που βομβαρδίστηκε με ναπάλμ από τουρκικό πολεμικό την 8η Αυγούστου 1964 κατά τις μάχες της Τυλληρίας και έχασε 7 άτομα από το πλήρωμα του, έξι Ελληνες και ένα Κύπριο.
 
Στην τελετή απόδοσης τιμών που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, οι Υπουργοί, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας υπό τον Πρόεδρο της Γιώργο Βαρνάβα, μέλη της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, της στρατιωτικής ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας και αποστράτων αξιωματικών.
 
Οι Υπουργοί Αμυνας ζήτησαν συγνώμη για την καθυστέρηση στην απονομή των τιμών.
 
Το Φαέθων με το Αρίων ήταν τα πρώτα πολεμικά της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελούσαν δωρεά του Αναστάσιου Λεβέντη. Την 8η Αυγούστου 1064, κατά τη μεγάλη έκτασης τουρκική αεροπορική προσβολή, το Φαέθων, με βλάβη στη μια από τις δύο μηχανές του, ελίσσεται και καταφέρνει να καταρρίψει ένα τουρκικό αεροσκάφος και να προξενήσει ζημιές σε δεύτερο. Το πλήρωμα του Φαέθων υπό τις διαταγές του ανθυποπλοιάρχου Δημητρίου Μητσάτσου μετά από πολύωρες μάχες προσαράσσει στην παραλία του Ξερού.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δηλώνοντας ότι αποτελεί ξεχωριστή στιγμή η απόδοση των οφειλομένων τιμών σε όσους αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν κατά την επίθεση της τουρκικής αεροπορίας, είπε ότι είναι απαράδεκτο οι ήρωες να μην έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα.
 
Δήλωσε ότι με τον ομόλογο του Χριστόφορο Φωκαϊδη ανέλαβαν να κλείσουν τους παλιούς ανοικτούς λογαριασμούς με όσους έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι.

 
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η Τουρκία στις μάχες της Τυλληρίας παραβίασε ξεκάθαρα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
 
Δεν πρέπει να ξεχνούμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την εκδίωξη από τις πατρογονικές εστίες των Ελλήνων αδελφών μας και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του κυπριακού εδάφους, σημείωσε.
 
Ο κ. Φωκαϊδης δήλωσε ότι παρίσταται στην τελετή με αισθήματα ιερής συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας καθώς η κυπριακή και ελληνική πολιτεία, όπως όφειλε αποδίδει τις τιμές που αξίζουν στα παλληκάρια του Φαέθων με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών.
 
Οι νεκροί του Φαέθων μπόλιασαν με το αίμα τους την πολύπαθη κυπριακή γη και μετέτρεψαν τον κόλπο του Ξερού σε σύμβολο δόξας, ανέφερε προσθέτοντας ότι το αίσθημα της τραγωδίας του 1974 με τις ενοχές της προδοσίας δεν άφησαν το περιθώριο ώστε να τιμηθούν έγκαιρα οι ηρωικά πεσόντες.

 
Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι οφείλουμε να φωτίσουμε τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας.
 
Σε σύντομο χαιρετισμό ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα η απονομή της οφειλόμενης τιμής στους 23 που αποτελούσαν το πλήρωμα του Φαέθων.
 
Η απόδοση τιμών στους νεκρούς του Φαέθων έγινε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και η τελετή διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αμυνας και την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, στο Σπίτι της Κύπρου.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt
Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»
Παρουσίασε το όραμα του για την Αντιδημαρχία Λευκωσίας ο Χρ. Ιωσήφ
Χρηματική εισφορά για στήριξη της Ανόρθωσης προσέφερε ο Βασίλης Μαύρου
Στην Κύπρο για νέα επίσκεψη εργασίας ο εισηγητής για Αμμόχωστο στην ΚΣΣΕ
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στον Δήμο Λατσιών-Γερίου