Στα ενεχυροδανειστήρια κομμάτια της ζωής χιλιάδων Κυπρίων

Τα τελευταία 3 και πλέον χρόνια η Κύπρος μπήκε για τα καλά στον κατάλογο των χωρών-θυμάτων της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε ο πλανήτης μετά το κραχ του 1929.

Θα έλεγε κανείς πως συνηθίσαμε να ζούμε στη λιτότητα. Ίσως τελικά την πατήσαμε κι εμείς όπως την πάτησε ο βάτραχος, που του ζέσταιναν σιγά σιγά το νερό και πριν το αντιληφθεί... κάηκε.

Λένε πως ακραίες καταστάσεις, απαιτούν και ακραία μέτρα. Ένα από αυτά -που αρκετοί Κύπριοι είδαν σαν διέξοδο στις ανάγκες της καθημερινότητας- είναι και η πώληση ή ενεχύραση κοσμημάτων.

Βέρες, μονόπετρα, βαφτιστικοί σταυροί, οι κλασικές λίρες της γιαγιάς που ταξίδευαν από γενιά σε γενιά, κατέληξαν στα χρηματοκιβώτια ενεχυροδανειστηρίων.

Και είναι φυσικό, αφού τη δύσκολη στιγμή όλα τα επιπλέον κάνουν στην άκρη, προκειμένου να πληρωθούν τα άμεσα -ρεύμα, δόσεις, εντάλματα, ενοίκια κ.α.

Κάπως έτσι άρχισαν να κάνουν πριν 3 χρόνια την εμφάνισή τους τα ενεχυροδανειστήρια. Ένας εύκολος τρόπος για όποιον είχε ένα χρυσαφικό στην άκρη να εξασφαλίσει άμεσα μετρητό για τις τρέχουσες ανάγκες.

Καταστήματα που λειτουργούσαν μεμονωμένα σε συγκεκριμές περιοχές, βρέθηκαν με ένα, δύο ή και τρία υποκαταστήματα για καλύψουν τις ανάγκες όλων των μεγάλων πόλεων της Κύπρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ η περυσινή χρονιά κατέγραψε τις περισσότερες τοποθετήσεις κοσμημάτων προς πώληση ή ενεχύραση. Η φετινή πάλι, παρόλο ότι παρουσίασε μείωση, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με την πηγή μας, μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος ό,τι ήταν να δώσει για πώληση ή ενέχυρο το έδωσε.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που εντελώς περιστασιακά κάποιοι ενεχύρασαν κοσμήματα και με την πρώτη ευκαιρία τα πήραν πίσω χωρίς να χρειαστεί να το επαναλάβουν.

Κάποιοι άλλοι πάλι, έχουν για χρόνια ενέχυρο κάποια κοσμήματα πληρώνοντας τον οφειλόμενο τόκο κάθε μήνα, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει ακόμη να τα πάρουν πίσω.

Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που συχνά βάζουν ενέχυρο κοσμήματα, τα παίρνουν σε κάποια στιγμή πίσω και μετά από λίγο αναγκάζονται να τα ξανά βάλουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με την πηγή μας, ότι στο τέλος του χρόνου, αρκετοί ήταν εκείνοι που εκμεταλλευόμενοι τα επιδόματα και τον 13ο πήραν πίσω ό,τι είχαν δώσει, αλλά με το νέο χρόνο επέστρεψαν τοποθετώντας τα ξανά για να πάρουν κάποια μετρητά.

Σε κάθε χώρα η κινητικότητα ενός ανταλλακτηρίου χρυσού σαφέστατα αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό και την οικονομική κατάσταση των πολιτών της. Λαμβανομένου αυτού υπόψη, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Κύπρο, που πολλοί τη θέλουν να προοδεύει σε αριθμούς, εξακολουθεί στο τέλος του μήνα... το ταμείον να είναι μείον, με μόνη διέξοδο αρκετές φορές, το κρυμμένο ανάμεσα στα σεντόνια κουτάκι με τα χρυσαφικά.
 
 
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου» λέει η Κυριακίδου
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος