Νταβός, το παγκόσμιο χωριό

Του απεσταλμένου μας στο Νταβός Γιάννη Αντωνίου
 
Περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθώς και περίπου 2.500 στελέχη επιχειρήσεων και διαμορφωτές γνώμης άρχισαν να φθάνουν στο χιονισμένο Νταβός, για να παρακολουθήσουν το 46ο ετήσιο Φόρουμ, το οποίο άρχισε επισήμως σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
 

 

Στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο των 11 χιλιάδων κατοίκων, που είναι η ψηλότερη πόλη της Ευρώπης, βρίσκονται και χιλιάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, προκειμένου να καλύψουν τις εργασίες του Φόρουμ αλλά και τις συναντήσεις που διεξάγονται στο περιθώριο αυτού, οι οποίες συγκεντρώνουν και το περισσότερο ενδιαφέρον.  Ενώ αρχηγοί κρατών, δισεκατομμυριούχοι και το αστέρι του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο καταφθάνουν στο ελβετικό θέρετρο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και υποβάθμιζε τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος.
 


Κυρίαρχο θέμα συζήτησης του φετινού Φόρουμ, είναι οι προκλήσεις και οι επιπτώσεις της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», που δεν είναι άλλη από την ηλεκτρονική. Σύμφωνα με τον Γερμανό Κλάους Σβαμπ, πρόεδρο και ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο όρος «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναφέρεται στην συγχώνευση των τεχνολογιών», ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, η οποία «έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα». «Ο στόχος της συνάντησής μας φέτος είναι να αποκτήσουμε ένα κοινό σύστημα αντίληψης» γι' αυτή την «βιομηχανική επανάσταση», είπε ο 77 χρονος Σβαμπ, ο οποίος απόψε θα παραθέσει δείπνο προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων του, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιτεν, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας με αρκετούς υπουργούς, κυβερνήτες, γερουσιαστές και βουλευτές.


 
 
Στη σκιά της τρομοκρατίας
 

Η τρομοκρατία των Τζιχαντιστών και η αύξηση των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία επισκιάζει την έναρξη της ετήσιας συνάντησης των πιο πλουσίων και ισχυρών ηγετών στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο.  Η αυξημένη ανησυχία για την ασφάλεια φαίνεται έντονα στο Νταβός, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους βαριά οπλισμένη, ενώ τσιμεντένια οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί μπροστά σε κύριους χώρους συναντήσεων των ηγετών. Πέραν της ηλεκτρονικής επανάστασης, οι κρίσιμες προκλήσεις των καιρών, όπως η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η “νέα κανονική” παγκόσμια ανάπτυξη, η προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρώπη καθώς και οι τιμές των εμπορευμάτων θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Το θέμα της Κίνας δεν περιλαμβάνεται επίσημα στην ημερήσια διάταξη καμιάς από τις δεκάδες συνεδρίες του τετραήμερου συνεδρίου, ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας προκαλεί ανησυχία.

Αποστολή Νταβός - Γιάννης Αντωνίου