Αποκλείονται συνομοσπονδιακές λύσεις στο Κυπριακό είπε ο Παυλόπουλος στον Ομήρου

  Ευαρέσκεια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επειδή, όπως ανέφερε, από την πρόσφατη εμπειρία του εκτός Ελλάδος, διαπίστωσε ότι εμπεδώνεται πλέον η άποψη ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, αλλά διεθνές ζήτημα και κυρίως ευρωπαϊκό, το οποίο αποκλείει συνομοσπονδιακές λύσεις στο Κυπριακό.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στο Γραφείο του, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι επιτέλους η ΕΕ, τα όργανα της, οι ηγέτες της, αντιλαμβάνονται ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο με ευρωπαϊκούς όρους.

Πρόσθεσε ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να γίνει με όρους που διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της Κύπρου εντός ΕΕ και εντός Ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείονται λύσεις που θα υπονόμευαν αυτή την πορεία.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αποκλείονται συνοσπονδιακές λύσεις, επισημαίνοντας ότι οι όροι υπό τους οποίους θα λυθεί το Κυπριακό, ύστερα από επανένωση των δύο κοινοτήτων, είναι
η ύπαρξη ενός ομοσπονδιακού κράτους και όχι συνομοσπονδιακού και ενός κράτους με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα.

“Ενός κράτους που θα είναι κυρίαρχο και δεν θα χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις, που όχι μόνο είναι αναχρονιστικές ιστορικώς, αλλά είναι εκτός πλαισίου της ίδια της ΕΕ”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα καταστεί σαφές και προς την πλευρά της Τουρκίας.

Η επίλυση του Κυπριακού και η σταθερή πορεία της Κύπρου εντός της ΕΕ και εντός Ευρωζώνης, είπε, είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να διαδραματίσει το δρόμο που πρέπει να διαδραματίσει στην περιοχή, επειδή -όπως ανέφερε- πρέπει να πάψει ο πόλεμος στη Συρία και οι όποιες αναταράξεις στη Μέση Ανατολή διαφορετικά το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα που έχει ανακύψει δεν πρόκειται να επιλυθεί.

“Σήμερα το προσφυγικό είναι υπαρξιακό ζήτημα για την ίδια την ΕΕ”, ανέφερε και καταλήγοντας είπε ότι με αυτές τις θέσεις είναι απολύτως σύμφωνοι και ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τη μεγάλη ευαισθησία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για το Κυπριακό και την αγωνία ολόκληρου του ελληνισμού να τερματιστεί η αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο και να υπάρξει μια λύση που θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, καθώς αυτό είναι το ζητούμενο, όπως ανέφερε

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η λύση πρέπει να τερματίζει την κατοχή, να απομακρύνει τα στρατεύματα, να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960 και να διασφαλίζει για όλους του νόμιμους πολίτες της Κύπρου Ε/κ και Τ/κ, συνθήκες απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως τις απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμα ότι το μήνυμα που δίνουμε σε όλους αυτούς που προβαίνουν συνεχώς σε δηλώσεις ότι βρισκόμαστε στις παραμονές λύσης του Κυπριακού, θα ήταν εποικοδομητικότερο αντί αυτών των δηλώσεων να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας και να την πείσουν επιτέλους να εγκαταλείψει τη διαχρονικά αδιάλλακτη προσέγγιση της στο Κυπριακό και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας τέτοιας λύσης.

Πρόσθεσε ότι η αλήθεια είναι πως πέρα από ρητορικές, υπέρ της λύσης δηλώσεις από Τούρκους επισήμους δεν έχουμε διαπιστώσει έμπρακτα δείγματα γραφής ότι η Τουρκία θα αποδεχθεί την ανάγκη της σωστής, βιώσιμης, δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού.

Ανέφερε επίσης ότι σε μια ταραγμένη περιοχή όπως είναι η περιοχή μας, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και από τη διεθνή κοινότητα, για να στηρίξουν μια σωστή λύση στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για να στηρίξουν την Ελλάδα στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει για να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε ένα δρόμο ανάπτυξης ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Είναι ένα χρέος που έχουν οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα και λόγω της συγκυρίας των προσφυγικών κυμάτων προς την Ελλάδα, κατάσταση στην οποία και πάλι ο ελληνισμός έδειξε το μεγαλείο του όπως το αναδεικνύει δια μέσου των αιώνων, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή