Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ενδεχομένως το Κυπριακό να λυθεί φέτος

  Αναφορές σε ενδεχόμενη επικείμενη λύση του Κυπριακού έγιναν στο πλαίσιο σημερινής συνεδρίας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, η οποία συνήλθε, για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες, στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε εναρκτήρια τοποθέτησή του στη συνεδρία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Επιτροπή Πατρίκ Πακέτ δήλωσε πως ενδεχομένως το Κυπριακό να επιλυθεί φέτος, σημειώνοντας πως αν αυτό συμβεί θα είναι κάτι το φανταστικό και μια πολύ μεγάλη νίκη για την Κύπρο. Είπε ακόμη πως κάτι τέτοιο “θα μας διευκόλυνε σε μια σειρά από τομείς”. Είπε εξάλλου πως ο ρόλος της Τουρκίας έχει εκτιμηθεί και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Πρέσβης Σελίμ Γενέλ, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως και οι δυο πλευρές στην Κύπρο είναι προσηλωμένες στην επίτευξη μιας λύσης και εξέφρασε την ελπίδα σε λίγους μήνες αυτό να επιλυθεί. Επίσης καλωσόρισε το γεγονός ότι οι Κύπριοι αποδέχτηκαν, όπως είπε, τη συμπερίληψη της τουρκικής γλώσσας στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως ένα θετικό βήμα.

Στο πλαίσιο των εναρκτήριων τοποθετήσεων τέθηκαν επίσης επί τάπητος η μεταναστευτική κρίση και η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ανέφερε πως είναι πραγματικά ανήσυχος για το τι συμβαίνει στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αναφέρθηκε σε εξοργιστικές πληροφορίες που έχει λάβει σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατ` οίκον περιορισμό για δυο μήνες. Είπε εξάλλου πως πάρα πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί και έκανε λόγο για μερικές εκατοντάδες νεκρούς μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι και πολλά παιδιά. Είπε εξάλλου πως ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP τον ειδοποίησε πως βρίσκεται εγκλωβισμένος σε σπίτι που βάλλεται συνεχώς.

Ανέφερε πως και η ΕΕ και οι ηγέτες της έχουν έχουν υποχρέωση να στείλουν το μήνυμα προς την Τουρκία πως οφείλει να αρχίσει το διάλογο για επίλυση του Κουρδικού. Είπε ακόμη πως η υπόθεση του PKK δεν αποτελεί άλλοθι για επίθεση εναντίον πολιτών του κράτους της Τουρκίας. Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα ενός κύματος Κούρδων προσφύγων.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ είπε πως η μεταναστευτική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να ανθίσουν και πάλι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ώστε η Τουρκία να αντιμετωπίζεται ως μια κανονική υποψήφια προς ένταξη χώρα, και αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για την Τουρκία το Δεκέμβριο.

Ο κ. Γενέλ έκανε λόγο για γνήσιες προσπάθειες της Τουρκίας προκειμένου να μειωθεί η ροή των προσφύγων και να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση. Είπε πως τα χρήματα που θα δοθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιηθούν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία ανέφερε πως το PKK έχει αξιοποιήσει την ειρηνευτική διαδικασία για να αναπτύξει το οπλοστάσιό του και απέρριψε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς, όπως ανέφερε, εκπροσώπων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, καθώς και του PKK.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή δήλωσε πως μετά τη μεταναστευτική κρίση όλοι καταλαβαίνουν πως πρέπει να βλέπουν την Τουρκία ως ένα σημαντικό εταίρο. Σημείωσε πως πρέπει η Τουρκία να θεωρηθεί ως αναπόσπαστο μέρος της λύσης σε αυτό το θέμα και αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που έχει επιτευχθεί.

Εκανε επίσης λόγο για αναθέρμανση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας και είπε πως η Επιτροπή έχει αναλάβει να επικαιροποιήσει έγγραφα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, σημειώνοντας παράλληλα πως το μήνυμα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία.

Για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία είπε πως η ΕΕ σαφώς καταδικάζει τις βίαιες δράσεις του PKK, που βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ. Παράλληλα τόνισε πως είναι σημαντικό τα μέτρα που θα ληφθούν για αντιμετώπιση του θέματος να είναι τέτοια ώστε να μην πληγεί ο τοπικός πληθυσμός.

Σε παρέμβασή της στη συνεδρία της Επιτροπής, η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους δήλωσε πως "εάν η λύση στο Κυπριακό δεν είναι δημοκρατική, θα συνιστά ωρολογιακή βόμβα για την ίδια την ΕΕ". Η κ. Θεοχάρους διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να υπάρχει πρόθεση λύσης από την Τουρκία όταν ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές δήλωσε ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι τμήμα της χώρας του». Η κ. Θεοχάρους τόνισε πως «το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελεί τμήμα της Τουρκίας, αλλά κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας" και διερωτήθηκε "πώς υπάρχει καλή θέληση, όταν ο κ. Ακιτνζί εκφράζει τις πάγιες τουρκικές θέσεις;"

Με αφορμή τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Τούρκος Πρέσβης στην κυπριακή Κυβέρνηση για την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ, η κ. Θεοχάρους ρώτησε: «Εσείς τι πράξατε στο Κυπριακό και πώς είστε σωστό υποψήφιο για ένταξη κράτος όταν δεν αναγνωρίζετε την Κυπριακή Δημοκρατία όπως καθορίζει η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005; Ποια κίνηση καλής θέλησης κάνατε; Γιατί δεν επιστρέφετε την πόλη της Αμμοχώστου, γιατί δεν εφαρμόζετε την συμφωνία της Γ΄ Βιέννης και γιατί δεν τερματίζετε το εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πώς, μπορεί, να εφαρμόζεται η τελωνειακή ένωση και η συμφωνία επανεισδοχής αλά καρτ;».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η κ. Θεοχάρους διερωτήθηκε γιατί κατηγορείται η Ελλάδα ότι δεν φυλάττει επαρκώς τα σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα; Να σκοτώνει τους πρόσφυγες πριν φθάσουν στις ακτές της;»

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στην πρόσφατη φυλάκιση ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων επειδή δεν υποστηρίζουν την πολιτική του Ερντογάν  έναντι των Κούρδων, στην ανάγκη επίσκεψης  Ευρωβουλευτών στις εμπόλεμες  κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας καθώς και στην ανάγκη να αποσύρει η Τουρκία τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

Είπε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχόταν ποτέ πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία των Κούρδων πολιτών της Τουρκίας όπως η ίδια  απαιτεί και προβάλλει ως μέρος της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Σημείωσε ότι αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμούσε δίκαιη λύση, ένα μέτρο σοβαρό οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα ήταν η απόσυρση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, ώστε έτσι να αφήσουν όλους τους κάτοικους του νησιού να βρουν τη λύση.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ανέφερε πως τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Τουρκία με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη και θα συζητήσουν τα διάφορα θέματα που προκύπτουν με την τουρκική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είπε πως αυτές είναι σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο όσον αφορά τα κεφάλαια 23 και 24, αλλά είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας. Πρόσθεσε πως η ένταξη στην ΕΕ είναι δυνατή όταν κάποιος συμφωνεί με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πως προκειμένου να ενταχθεί η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως μόλις πριν παρέστη στη συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, στην παρουσία του Πρέσβη της Τουρκίας, και επεσήμανε πως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έριξε σχεδόν όλο το βάρος της ευθύνης για το τι τρέχει στην νοτιοανατολική Τουρκία στο PKK. Επεσήμανε πως μια περιοχή μισού εκατομμυρίου ανθρώπων βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό εδώ και δύο μήνες, και δεν νομίζει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να πιστέψουν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στο PKK. “Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε πρόκειται περί επανάστασης παρά περί τρομοκρατικής δραστηριότητας τόσον πολλών ανθρώπων”, σημείωσε.
 
Επανέλαβε εξάλλου και ενώπιον της Ολομέλειας πως έλαβε μήνυμα από βουλευτή του HDP ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε σπίτι στην περιοχή Cizre, βάλλεται από στρατιώτες και τανκς και στέλλει το μήνυμα ότι ίσως το τηλεφώνημα που έκανε είναι το τελευταίο τηλεφώνημα που κάνει στη ζωή του. “Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πρόβλημα που η Τουρκία οφείλει να αντιμετωπίσει και έχει μεγάλες υποχρεώσεις η ΕΕ αυτό το μήνυμα να το δώσει καθαρό στην Τουρκία", ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Εξάλλου ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια στις πραγματικότητες και να γίνουμε πιο ειλικρινείς μεταξύ μας, σε σχέση με την Τουρκία. Είπε ότι επειδή γίνονται εκλογές στην Τουρκία αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρόκειται και για δημοκρατική χώρα.

Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 38% της Κύπρου, διώκει τους αντιφρονούντες, φυλακίζει δημοσιογράφους, συνεργάζεται με το ISIS και στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα και κατ `επέκταση στην Ευρώπη και τώρα που μιλάμε πραγματοποιεί γενοκτονία σε βάρος του κουρδικού λαού και όχι σε βάρος του PKK.

"Αυτή την Τουρκία θέλετε για εταίρο; Λόγω του προσφυγικού κλείνετε τα μάτια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;", διερωτήθηκε.

Είπε πως ο δρόμος είναι ένας: πραγματική εκδημοκρατικοποίηση της Τουρκίας. "Για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθηθεί ο κατάλληλος οδικός χάρτης από την Ευρώπη, χωρίς εκπτώσεις για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων", ανέφερε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή