Στο χείλος της ανάφλεξης η Μ.Ανατολή

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, από την Σαουδική Αραβία. Ο Νιμρ εκτελέστηκε το Σάββατο μαζί με άλλους 46 κατάδικους για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, Ιράν Αλί Χαμενεί απέτισε φόρο τιμής με μήνυμά του στο Twitter στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, που εκτελέσθηκε από τη Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας τη δική του φωνή στη διεθνή κατακραυγή.
"Awakening is not suppressible" (Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί), γράφει ο Αλί Χαμενεί σε μήνυμα που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη. Στην ιστοσελίδα του Αλί Χαμενεί έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.
 

Στη Βαγδάτη, ο σιίτης Πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι καταδίκασε επίσης την εκτέλεση του αλ-Νιμρ λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής. Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο ιρακινός Πρωθυπουργός λέει ότι το φίμωμα των φωνών και η εκτέλεση αντιπάλων "δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε παραπάνω καταστροφή" και προσθέτει ότι η είδηση της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ του προκάλεσε "έντονο σοκ".

"Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τον κοινωνικό ιστό των λαών της περιοχής", γράφει ο αλ-Αμπάντι.

Η είδησης της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ προκάλεσε αναταραχή και εντός της Ευρώπης, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να εκφράζει"σοβαρές ανησυχίες" μετά το γεγονός.

"Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαισίου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε συνολικά 47 ανθρώπους που είχαν καταδικασθεί για "τρομοκρατία", ανάμεσά τους και τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη, προκαλώντας αποτροπιασμό στον σιιτικό κόσμο και κυρίως στο Ιράν. Η Τεχεράνη απείλησε το Ριάντ ότι θα πληρώσει "υψηλό τίμημα" για την εκτέλεση αυτή.


"Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι.

 
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε εξάλλου το βασίλειο του Κόλπου "να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες" που τη συνθέτουν και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα". Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επαναλαμβάνει την αντίθεση της ΕΕ στην θανατική ποινή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ομαδικών εκτελέσεων.

Ο σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ ήταν 56 ετών, σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ και ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του 2011, που εκδηλώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική κοινότητα, ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης στις αραβικές χώρες.
 

Εξάλλου, και αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία και επανέλαβε την θέση του Βερολίνου πως η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας.

"Η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή" τόνισε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Στην Σαουδική Αραβία σεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στην περιοχή Κατίφ στην Ανατολική Επαρχία της χώρας για να καταγγείλουν την εκτέλεση του επιφανούς σιίτη ιερωμένου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "κάτω οι Αλ Σαούντ", το όνομα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πραγματοποίησαν πορεία από τη γενέτειρα του εκτελεσθέντος, το χωριό Αλ Αουαμίγια, έως την πόλη Κατίφ, τη μοναδική περιοχή της Σαουδικής Αραβίας όπου κατοικούν στη πλειονότητά τους σιίτες.
 

Oι αστυνομικές δυνάμεις του Μπαχρέιν έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες του ιερωμένου, και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στο Αμπού Σάιμπα.

Ακτιβιστές κάλεσαν τους πολίτες να κατακλύσουν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του επιφανούς ιερωμένου στο σουνιτικό βασίλειο, μια ένδειξη πιθανόν ότι ο θάνατος του Νιμρ μπορεί να πυροδοτήσει νέες διαθρησκευτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ ένα "σοβαρό σφάλμα" και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε "δολοφονία". Την ίδια ώρα ο αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα "να διαγραφούν από τις σελίδες της ιστορίας".

Στο σιιτικό Ιράν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν τις δηλώσεις ιερωμένων να εξάρουν την προσωπικότητα του Νιμρ και να προβλέπουν την πτώση της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία. Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.
 

Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ. Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.

"Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει τους τρομοκράτες και του εξτρεμιστές τακφίρι (ακραίοι σουνίτες), ενώ εκτελεί και καταπνίγει τις επικριτικές φωνές εντός της χώρας" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ του Ιράν, Χουσεϊν Τζάμπερ Ανσαρί.

πως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το κύμα καταδίκης ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να συγκροτήσει μια ισλαμική συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ριάντ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας συμμαχίας τον περασμένο μήνα, δεν συμπεριέλαβε ωστόσο σιιτικές δυνάμεις. Βουλευτές στο σιιτικό Ιράκ ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, μια ημέρα αφού το Ριάντ άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στη Βαγδάτη για πρώτη φορά από το 1990.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αναίσθητα στα δωμάτιά τους είχαν βρεθεί θύματα της δηλητηρίασης με αλκοόλ στο Λάος
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μία ημέρα από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Προειδοποιεί ο Μπορέλ-«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης»
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Μάχη για τη ζωή δίνει άνδρας μετά από επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο
Τρεις νεκροί από την καταιγίδα «Μπερτ» στο Ηνωμένο Βασίλειο-Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια
Α. Γκουτέρες: Να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια της συμφωνίας στην COP29
Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο-«Καταρρίψαμε 34 drones στο Κουρσκ»