"Θετική η έγκριση της BG, αλλά όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι"

Θετική χαρακτήρισε την έγκριση, από την Κυπριακή Δημοκρατία, του αιτήματος της βρετανικής εταιρείας BG Group για αγορά από τη Noble ποσοστού 35% των δικαιωμάτων του τεμαχίου 12 του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το Μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός Ενέργειας Νεοκλής Συλικιώτης, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι».

Μιλώντας στον Reporter, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Νεοκλής Συλικιώτης
υπενθύμισε ότι στο οικόπεδο 12 μπήκαν και Ισραηλινές εταιρείες το 2013 με ποσοστό 30%. Η εξέλιξη της πώλησης ποσοστού στην BG είναι θετική, όμως η έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής από την κυβέρνηση και η διάλυση της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων αφήνει πολλά κενά, σημείωσε ο ευρωβουλευτής.

Συμπλήρωσε ότι είναι λάθος να εναποθέτουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, δηλαδή στα τερματικά της Αιγύπτου, ένα από τα οποία ανήκει στην BG.

Αυτή η εξέλιξη, είπε, ακυρώνει οριστικά την όποια προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο, αφού θα μπορούσε να δημιουργηθεί τερματικό στην Κύπρο με τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Εξέφρασε τη θέση ότι η πρώτη μας προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η δημιουργία αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου από το οικόπεδο 12 στην Κύπρο για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών του νησιού.

Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο, με τη συμμετοχή ισραηλινών εταιρειών, για τη διοχέτευση στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, είπε ο κ. Συλικιώτης, πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συν-χρηματοδοτική συμμετοχή της ΕΕ για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο, που να στηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
 

 

Δειτε Επισης

Τριανταοκτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία από τις 24 Απριλίου (pic)
Mικρές εστίες φωτιάς στη Λεμεσό-Στη μάχη δύο εναέρια μέσα
Ενέδρα θανάτου δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το φονικό στον Βύρωνα-Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπουν οι Αρχές
Διασωληνωμένος 53χρονος μετά από τροχαίο στο Παραλίμνι-Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο
Ραγίζει καρδιές 31χρονη γιατρός TikToker που έφυγε από καρκίνο-«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο έχω πεθάνει»
Mαφιόζικη εκτέλεση στον Βύρωνα, τον γάζωσαν μπροστά στο παιδί του-«Ο μπαμπάς μου, ο μπαμπάς μου...»
Συνελήφθη 16χρονος για διαρρήξεις και κλοπή αυτοκινήτου στη Λευκωσία
Επετειακή συνεδρία και ημερίδα Βουλής για τα 20 χρόνια ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Συζητήσεις ΟΗΕ και ΗΠΑ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο στη Γάζα
Χτύπησαν ξανά οι ψευτογιατροί-Ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν 650 ευρώ