Μηνύματα ειρήνης από τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Κένυας (Βίντεο)
13:48 - 19 Ιανουαρίου 2016
Φωτογραφία: Αντρέας Λουκαΐδης
Όταν στα τέλη του 2007 ξεσπούσαν στους δρόμους της Κιμπέρα παράλογα επεισόδια βίας λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, δεν ακόνιζαν όλοι μαχαίρια, δεν έτρεχαν όλοι να σκοτώσουν τον γείτονά τους. Η μόνη έγνοια του Ben, για παράδειγμα, ήταν να βρει τρόπο να συμφιλιώσει τους νέους που είχαν βρεθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα. Μέσα σε αυτό το χάος, ο Ben και οι φίλοι του ίδρυσαν την ανθρωπιστική οργάνωση Amani Kibera («Ειρήνη στην Κιμπέρα»).
Ο Ben Ooko και η Mariam Twahir βρέθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, για λίγες μόνο μέρες, κουβαλώντας μαζί τους εμπειρίες από τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Κένυας. Ήρθαν για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, διερευνώντας παράλληλα και το πώς εμείς εδώ στην Κύπρο διαχειριζόμαστε ή θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε ομάδες που συγκρούονται για την πολιτική, τη θρησκεία και ό,τι άλλο μπορούμε να εφεύρουμε για να χτίζουμε αντί να χαλάμε τείχη. «Η περισσότερη βία στην Κιμπέρα έχει πολιτικά κίνητρα», εξηγεί ο Ben, προσθέτοντας: «Στα χωριά μαλώνουν για το νερό, για την τροφή, αλλά στην παραγκούπολη, όπου έχουμε ανθρώπους από όλη τη χώρα, δεν βλέπεις ιδιαίτερες διαφορές, εκτός όταν είναι εποχή εκλογών. Και ο οργανισμός μας ιδρύθηκε λόγω αυτού ακριβώς του προβλήματος».
Άθλιες συνθήκες
Γεννήθηκαν και οι δύο στην Κιμπέρα. Στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Κένυας, δίπλα στην κοσμοπολίτικη Ναϊρόμπι. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν εκεί, από διάφορες φυλές της χώρας και διάφορες θρησκευτικές ομάδες με διαφορετικές γλώσσες. Οι περισσότεροι, ή τουλάχιστον οι μισοί, είναι νέοι. Ζουν σε άθλιες συνθήκες και σε έναν μόνιμο αγώνα για εξεύρεση τροφής, εκπαίδευσης και εργασίας. Μουσουλμάνα εκείνη, χριστιανός αυτός, μέχρι που άλλαξε θρησκεία για να παντρευτεί την καλή του. Η ζωή τους εκεί δεν ήταν πιο εύκολη από τα άλλα παιδιά. «Για μας ήταν το καλύτερο μέρος του κόσμου, δεν γνωρίζαμε κάτι άλλο, δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει και κάτι καλύτερο, αλλά μπορέσαμε με τα ταλέντα μας να προχωρήσουμε, μένοντας όμως πάντα, μέχρι και σήμερα, στην Κιμπέρα», αναφέρει στον «Ρεπόρτερ» ο Ben.
Φωτογραφία: Αντρέας Λουκαΐδης
Ίδια τα προβλήματα
Ταλαντούχος από μικρός στο ποδόσφαιρο, έμπλεξε με λάθος παρέες και άρχισε τη χρήση ναρκωτικών στα 10 του χρόνια. Στα 14 άφησε το σχολείο. Κάποιοι του θύμισαν το λαμπρό μέλλον που θα μπορούσε να έχει στο ποδόσφαιρο. Πείσμωσε. Σταμάτησε τα ναρκωτικά και ένα χρόνο μετά συνέχισε το σχολείο. Και όντως μεγάλες ομάδες αναγνώρισαν το ταλέντο του και κλήθηκε σε δοκιμαστικά παιχνίδια. Ένας τραυματισμός, όμως, έσβησε για πάντα αυτό το όνειρο, αφού και η αποθεραπεία στοίχιζε ακριβά. Στη συνέχεια, εργάστηκε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς για φτωχά παιδιά, συσσωρεύοντας νέα ενέργεια για τη ζωή, πριν δημιουργήσει την οργάνωση Amani Kibera. Το 2007, οι πολιτικές διενέξεις είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Στόχος του ήταν με τους φίλους του να διαλύσει την ένταση που επικρατούσε. «Το σύνθημά μας ήταν: ‘‘Ας μάθουμε ο ένας από τον άλλο, ας ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο. Τα προβλήματά μας είναι τα ίδια και δεν διαφέρουν επειδή ανήκεις σε άλλη φυλή. Την πείνα την νιώθεις με τον ίδιο τρόπο, τον πόνο το ίδιο. Ας μην επιτρέψουμε στους πολιτικούς να μας χωρίσουν’’», λέει ο Ben.
Σπορ, τέχνη, εκπαίδευση
«Συνεχίζαμε να κηρύττουμε την ειρήνη εν μέσω των μαχών. Λίγους μήνες αφότου ξεκίνησαν οι διαμάχες, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα που θα έλυνε τέτοια προβλήματα μακροπρόθεσμα. Θέσαμε τρεις στόχους για ειρήνη στην Κιμπέρα: Πρώτον, χρήση των σπορ. Τα σπορ φέρνουν την κοινωνική ενσωμάτωση, οι παίκτες πρέπει να μιλούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Δεύτερον, χρήση της τέχνης. Φέρνοντας τους νέους μαζί για διασκέδαση, είχαμε την ευκαιρία να τους μιλάμε. Τρίτον, δώσαμε έμφαση στην εκπαίδευση. Ένα μορφωμένο άτομο μπορεί να κάνει καλύτερα τις δικές του επιλογές», σημειώνει ο διευθυντής της Amani Kibera. Έκτοτε η οργάνωση μεγάλωσε και προχώρησε στη δημιουργία προγραμμάτων για την ενίσχυση των κοριτσιών από 13 μέχρι 25 χρόνων, τα περισσότερα από τα οποία μένουν έγκυοι πριν φτάσουν τα 20. Υπεύθυνη για τα προγράμματα αυτά είναι η Mariam Twahir. «Έχουμε δημιουργήσει σχολή για σχέδιο μόδας και κατασκευή κοσμημάτων», εξηγεί. «Θέλουμε να δώσουμε στα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια, δεξιότητες, ηγετικές ικανότητες, και να τους δείξουμε ότι έχουν επιλογές. Επίσης, σημαντικό είναι να τους εκπαιδεύουμε σε θέματα υγείας, μιας και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το AIDS, όπως και πώς να αποφεύγουν το έγκλημα», συμπληρώνει.
«Υπάρχει ενότητα στη διαφορετικότητα»
«Υπάρχει ενότητα στη διαφορετικότητα»
Μη κυβερνητικοί οργανισμοί με τους οποίους συναντήθηκαν ο Ben και η Mariam ήταν η CARDET και η δικοινοτική ομάδα Peace Players. Η δεύτερη προωθεί την ειρήνη μέσω της καλαθόσφαιρας – θυμίζει πολύ το έργο της Amani Kibera, τουλάχιστον όσον αφορά στην προώθηση της ειρήνης μέσω των σπορ. «Υπάρχει ενότητα στη διαφορετικότητα», μας λέει ο Ben, έχοντας τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο μυαλό του. «Σκεφτείτε τα καλά που έχει η άλλη πλευρά, μάθετε ο ένας από τον άλλο, εκτιμήστε ο ένας τον άλλο. Σήμερα είμαστε μια παγκόσμια κοινότητα και δεν κοιτάμε αυτά που μας χωρίζουν. Είμαστε όλοι άνθρωποι, μια κοινότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να μιλάμε και για τα οποία θα πρέπει να εργαζόμαστε μαζί, αντί να μαλώνουμε για διαφορές, τις μικρές διαφορές στην ταυτότητά μας. Υπάρχουν τόσα θέματα που πρέπει να λύσουμε μαζί, όπως τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή μάς σκοτώνει όλους», καταλήγει ο Ben Ooko.
Το πιο κάτω βίντεο δείχνει τη ζωή στη Κιμπέρα:
Γνωριστε την Amani Kimbera: