Κυβέρνηση: Μια πατρίδα χωρίς στρατεύματα κατοχής

Η πορεία του Εθνάρχη Μακαρίου πρέπει να είναι για μας φάρος και οδηγός πολύτιμος στις δύσκολες μέρες που διερχόμαστε και πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία μας, να διδαχθούμε από τη σοφία και τη δόξα του ηγέτη, αλλά και από τα λάθη μας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή μνήμης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Παναγιά.

Το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, μόνιμη πηγή διαταραχής της δημογραφικής ισορροπίας και ασφάλειας στο νησί μας, τόνισε, προσθέτοντας ότι “για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος παρά να τερματιστεί η κατοχή, να επανενωθεί η πατρίδα μας και να φέρουμε επιτέλους την ειρήνη στον τόπο μας.”

Οφείλουμε, είπε, να εκτιμήσουμε την αξία της συνεννόησης, της συνεργασίας και της διαβούλευσης και να αναλογιστούμε τον όλεθρο στον οποίο μπορεί να μας οδηγήσει η διχόνοια και οι συγκρούσεις, αλλά και να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έτσι υπαγορεύει το εθνικό καλό, «ενωμένοι να αγωνιστούμε για την επανένωση της χώρας μας και συστρατευμένοι να αγωνιστούμε για την ανόρθωση της οικονομίας μας, όπως εξάλλου θα ήθελε ο Μακάριος. Όπως ακριβώς επιτάσσει το ιστορικό χρέος μας».

Πρόσθεσε πως η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού δεν διεξάγεται μεταξύ μας. Ο στόχος για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί παρά να είναι κοινός στόχος, είπε. “Παρά τις ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι απόλυτα θεμιτές στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου και μέσα από συλλογική προσπάθεια να αγωνιστούμε για επίτευξη του κοινού στόχου, ενός στόχου που κανείς από μόνος του δεν μπορεί να πετύχει,” υπέδειξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστός σε αυτό το ιστορικό χρέος και συνεπής στις παρακαταθήκες που ο Εθνάρχης Μακάριος μάς έχει κληροδοτήσει, είπε, συνεχίζει τον αγώνα που εκείνος ξεκίνησε με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, με μοναδικό στόχο τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο που για δεκαετίες μας υποχρεώνει να ζούμε σε συνθήκες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Η σημερινή τάξη πραγμάτων δεν επιτρέπει σε κανέναν πολίτη αυτού του μαρτυρικού τόπου να απολαύσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το επίπεδο ευημερίας που όλοι οι άλλοι πολίτες στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν αδιαμφισβήτητα και κεκτημένα. Αντίθετα, όπως είπε,το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο, συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, μόνιμη πηγή διαταραχής της δημογραφικής ισορροπίας και ασφάλειας στο νησί μας.

Επεσήμανε πως αυτή, λοιπόν, η κατάσταση θα πρέπει οριστικά να τερματιστεί.

Προσδοκούμε, είπε, σε μία λύση στην οποία δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανάγκη η λύση να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος και ευχή μας είναι, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, μέσα από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές μια πατρίδα, χωρίς στρατεύματα κατοχής, επανενωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή που να μπορεί επιτέλους να δώσει ό,τι χρωστούμε σε έναν εμπνευσμένο ηγέτη, αλλά και σε όλους όσοι έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε ελεύθεροι και να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν: την ελευθερία και τη συντήρηση του έθνους και της ελληνικής καταγωγής μας.

Αναφερόμενος στον Εθνάρχη Μακάριο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «Η Κυβέρνηση, όλος ο πολιτικός κόσμος και ο κυπριακός λαός, τιμούμε τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, που συνιστά το σημαντικότερο κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας¨».

Άλλωστε, συνέχισε, ο Μακάριος διετέλεσε πολιτικός αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα, Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και πρώτος, και επί 17 συναπτά έτη, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτίζοντας το όνομά του με τη γέννηση και το ανάθρεμμα του νεοσύστατου κυπριακού κράτους, αλλά και την ανάπτυξη και την πολιτική ωρίμανση της κυπριακής κοινωνίας.

Όταν καλείται ο όποιος ομιλητής, είτε πολιτικός, είτε ιστορικός είτε απλός πολίτης, να αναφερθεί στο βίο και το έργο του Μακαρίου δεν μπορεί παρά να καταλαμβάνεται από δέος και με βαθύτατο σεβασμό να καταγράφει την πολιτική και εθναρχική του διαδρομή, συμπλήρωσε.

Ακόμη και η παραπομπή σε κρίσιμες για την πατρίδα αποφάσεις αναδεικνύει την τόλμη, την υπευθυνότητα, την ηγετική και χαρισματική προσωπικότητά του, είπε, μια προσωπικότητα, συνέχισε, που γνώριζε με πάθος να διεκδικεί αλλά και με πραγματισμό να αποφασίζει, πάντα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας.

Αν κάτι διέκρινε τον Εθνάρχη Μακάριο, περισσότερο από κάθε άλλο, ήταν η οξεία αντίληψη της Ιστορίας, αγωνιούσε πάντα για την τελική κρίση της Ιστορία, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας πως «έχει μεγίστη σημασία για όσους κληθήκαμε να υπηρετήσουμε τον κυπριακό λαό, να έχουμε πάντα την ίδια αγωνία για την τελική κρίση, όχι μόνο των πολιτών, αλλά του Έθνους και της Ιστορίας».

Αρκέστηκε να σημειώσει ότι στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία οι αγώνες του για τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και με την επιλογή και την ανάδειξη της πολιτικής ωριμότητας και σωφροσύνης που επιβάλλει σε κάθε υπεύθυνο ηγέτη την αναζήτηση λύσεων μέσα από το διεκδικητικό ρεαλισμό ο οποίος εξασφαλίζει την αξιόπιστη διπλωματία στο εξωτερικό και τη σύνθεση θέσεων και πολιτικών που διασφαλίζουν την απαραίτητη ενότητα στο εσωτερικό.

Η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο συνιστούσε τότε και αναμφίβολα συνιστά και σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση και όπλο στον αγώνα μας για δικαίωση, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως ο Μακάριος ευτύχησε να διανύσει ως λαοπρόβλητος ηγέτης την τραχεία και γεμάτη εμπόδια πολιτική του πορεία.

Σπάνια ηγέτες συγκεντρώνουν τη λαϊκή υποστήριξη που ο Μακάριος κέρδισε σε χρόνους δύσκολους και πονηρούς. Απέκτησε, όμως, και αντιπάλους, χωρίς φραγμούς και αναστολές που δυστυχώς μετήλθαν των χείριστων μέσων για την αντιμετώπισή του οδηγώντας μας, δυστυχώς, σε τραγικά αποτελέσματα, κατέληξε.
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου