Κατηγορηματικά κατά των εγγυήσεων η Ελλάδα, δήλωσε ο Ομήρου μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Σαφέστατο μήνυμα προς όσους υπεραισιοδοξούν για σύντομη επίλυση του Κυπριακού να στραφούν προς την Τουρκία, έστειλε εκ νέου από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι η θέση αυτή διαπιστώθηκε από κοινού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η Ελλάδα τοποθετείται κατηγορηματικά κατά των εγγυήσεων.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, η οποία διήρκεσε μία περίπου ώρα, ήταν πολύ φιλική και πολύ χρήσιμη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή και κατέληξαν σε κοινή διαπίστωση ότι στο ταραγμένο περιβάλλον, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι τώρα είναι η ώρα, όλοι αυτοί που εκφράζουν, υπερβολικές προσδοκίες και υπεραισιοδοξία για σύντομη λύση του Κυπριακού να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία πέραν από ρητορικές δηλώσεις υπέρ της λύσης δεν έχει δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής προς την κατεύθυνση διαφοροποίησης της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει για 42 χρόνια.

“Μείναμε απόλυτα σύμφωνοι ότι μια λύση του Κυπριακού για να είναι αποδεκτή θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου”, συνέχισε προσθέτοντας ότι η λύση δεν είναι αυτοσκοπός, με την έννοια της επίτευξης μιας οποιασδήποτε λύσης.

“Επιθυμούμε τη λύση, όπως την επιθυμούσαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής, όμως θα πρέπει να είναι μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχεια τη Κυπριακής Δημοκρατίας, την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τις οποίες απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Περαιτέρω, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960 δεν μπορούν να συνεχίσουν, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια κατηγορηματική θέση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι εγγυήσεις μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε εξηγώντας πως επειδή οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας της Κύπρου οριστικά και αμετάκλητα πρέπει να καταργηθούν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία είτε θέλει, είτε όχι θα κατανοήσει ότι πρέπει να εφαρμοστεί το κεκτημένο.

Είμαστε χώρα – μέλος της ΕΕ και δεν μπορεί να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις στο κεκτημένο, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς εάν συμμερίζεται τη θέση ότι είμαστε κοντά στη λύση, είπε ότι απαντά σε όλους όσοι δηλώνουν υπεραισιόδοξοι για τη λύση, ότι αντί αυτών των δηλώσεων καλά θα κάνουν να αξιοποιήσουν τις σχέσεις και την επιρροή τους στην Τουρκία για να την πείσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύει τα τελευταία 42 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές με την καλή έννοια για να διαπιστώσουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η τ/κ ηγεσία, πρέπει να κατανοήσουν ότι η συνέχιση της κατοχής, η συνέχιση της βίαιης διχοτόμησης του νησιού τελικά είναι σε βάρος και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της Τουρκίας.

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης πως εάν η Τουρκία θέλει να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον θα πρέπει να συναινέσει σε σωστή, δημοκρατική δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, διαφορετικά θα πρέπει να ξεχάσει οριστικά την ευρωπαϊκή προοπτική.

Καταλήγοντας διερωτήθηκε εάν η Τουρκία αναμένει ότι η Κύπρος ή Ελλάδα θα επιτρέψουν την όποια ευρωπαϊκή αναβάθμιση της Τουρκίας με άλυτο το Κυπριακό.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου