Την "Νέα Κύπρο" μετά τη λύση παρουσιάζει το Αναντολού
18:52 - 19 Ιανουαρίου 2016
Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα έχουν ίσως να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη απόφαση της ζωής τους φέτος εάν οι τρέχουσες ειρηνευτικές συνομιλίες οδηγήσουν στην επανένωση του διαιρεμένου νησιού. Με αυτά τα λόγια ξεκινά το ρεπορτάζ του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, το οποίο φιλοξενεί ως πρώτο θέμα, κάτω από τον τίτλο “Πώς θα είναι η Κύπρος μετά τη λύση”.
Το Αναντολού αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση του Νταβός, σημειώνοντας πως το κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο συναντήσεων Αναστασιάδη- Ακιντζί-Μπαν γκι Μουν.
Ωστόσο, το πρακτορείο Αναντολού υποστηρίζει πως μίλησε με Κυπρίους και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να λάβει απάντηση σε ένα πρακτικό ερώτημα – πώς θα μοιάζει η Κύπρος μετά τη λύση;
Στο ερώτημα αυτό ο καθηγητής Αχμέτ Σοζέν απαντά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ως εξής: "Δύο αυτόνομες περιοχές, μία ομοσπονδία".
Ο Σοζέν είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων “στη Βόρεια Κύπρο”, όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα το Αναντολού, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ασχολείται με το θέμα του κυπριακού εδώ και 20 χρόνια.
Ο Σόζεν περιέγραψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο την επανένωση της διαιρεμένης νήσου ως «εταιρική σχέση» μεταξύ των Ε/κ και Τ/κ, καθώς επίσης και ως «μοίρασμα της εξουσίας».
«Αν δεν λάβουμε υπόψη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της νέας Κύπρου, οι Κύπριοι θα συνεχίσουν να ζουν με ένα παρόμοιο τρόπο εντός των κοινοτήτων τους», είπε χαρακτηριστικά ο Σόζεν.
Ο καθένας στο νησί, γράφει το Αναντολού, “θα είναι πολίτης της ενωμένης ομοσπονδίας, αλλά θα πρέπει να εκπαιδεύονται στα σχολεία τους στη μητρική τους γλώσσα και να ζουν κάτω από τη δική τους αυτονομία”.
“Ωστόσο, το 2004 η ε/κ διοίκηση προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που σημαίνει ότι οι πολίτες της έχουν το δικαίωμα να εμπορεύονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η ενοποίηση του νησιού θα φέρει περισσότερα κέρδη για τους Τουρκοκύπριους από ότι στους Ε/κ, διότι οι Τούρκοι θα είναι οι πολίτες της ΕΕ στο τέλος”, σχολιάζει στο ρεπορτάζ του το τουρκικό πρακτορείο.
Το Αναντολού δεν θεωρεί πως για μια οικονομία των 300.000 Τουρκοκυπρίων να υιοθετήσουν νομισματικές πολιτικές της ευρωζώνη θα είναι τόσο δύσκολο.
Σχετικά με την αλλαγή του νομίσματος, μετά από μία πιθανή επανένωση μίλησε στο πρακτορείο και ο “Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών της Βόρειας Κύπρου και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Creditwest, Δρ Σουλεϊμάν Ερόλ”.
Σύμφωνα με τον Ερόλ "η οικονομία της Βόρειας Κύπρου έχει μια δομή που η τουρκική λίρα και τα ξένα νομίσματα” συνυπάρχουν στις συναλλαγές “για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα".
“Ο ανώτερος τραπεζίτης τόνισε επίσης ότι από τα ξένα νομίσματα στον τραπεζικό τομέα προκύπτει το 50% των στοιχείων του ενεργητικού στη Βόρεια Κύπρο”, σημειώνει το Αναντολού.
Ως εκ τούτου, ο Ερόλ πιστεύει ότι «δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα" μετά από μια μεταβατική νομισματική περίοδο, επειδή οι τρέχουσες εμπορικές και τραπεζικές πιστώσεις, παρέχονται κυρίως σε ξένα νομίσματα, όπως το ευρώ και η αγγλική λίρα”.
“Ωστόσο, τα νοικοκυριά που ζουν στη βόρεια πλευρά θα επηρεαστούν λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, τα προϊόντα καθαρισμού και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μετά τη μετάβαση στο νέο νόμισμα, όπως συνέβη και στις χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ”, σηλώνει ο Erol.
Ο Ερόλ είπε εξάλλου ότι οι πληρωμές συντάξεων και άλλων σχετικών υποχρεώσεων πιθανότατα θα βαρύνουν τις συνιστώσες πολιτείες της νέας Κύπρου.
Ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Fikri Toros, ο οποίος είναι επίσης επιχειρηματίας στη “Βόρεια Κύπρο”, μίλησε στο Πρακτορείο Anadolu σχετικά με την οικονομική διάσταση των σημερινών συνομιλιών.
«Η οικονομία του νησιού, η οποία περιορίζεται από τοπικούς πόρους, θα είναι ελκυστική και σταθερή μετά την ενοποίηση” λέει ο Toros, προσθέτοντας πως «το κύριο πρόβλημα της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι η διαρροή εργατικού δυναμικού και νέων επιχειρηματιών οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν τη σωστή θέση εργασίας στο νησί."
Ο Toros ισχυρίστηκε ότι ο τομέας της απασχόλησης στην νέα Κύπρο θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ενοποίηση, ιδιαίτερα στον τουρισμό - κύρια πηγή του εισοδήματος της Κύπρου.
Συνολικά γράφει το Αναντολού, 4.200.000 τουρίστες επισκέφθηκαν και τις δύο πλευρές του νησιού το 2015, και παρόλο που “η βόρεια Κύπρος είναι περιορισμένη από την άποψη της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας έλαβε 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες από την Τουρκία κατά το παρελθόν έτος”.
Σύμφωνα με Toros, μετά την ενοποίηση, ο αριθμός των τουριστών θα διπλασιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια ετησίως σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Αυτές οι βελτιώσεις στον τομέα του τουρισμού - και σε συναφείς τομείς όπως οι κατασκευές - θα οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη ανεργίας, και στην παραμονή των νέων στο νησί.
Ο καθηγητής Σόζεν τόνισε στο πρακτορείο πως δεν έχει υπάρξει “παρόμοια διαδικασία ενοποίησης, όπου δύο κοινότητες με διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες ενώθηκαν κάτω από ένα κράτος”.
“Ωστόσο, υπάρχουν δύο οντότητες, δύο διαφορετικές θρησκείες και δύο γλώσσες στην Κύπρο, οπότε αν οι συνομιλίες είναι επιτυχείς "η λύση θα ήταν καλό παράδειγμα για όλες τις περιπτώσεις στον κόσμο όπου υπάρχουν θρησκευτικές διενέξεις”, δήλωσε ο Σόζεν.
Η τελευταία σημαντική προσπάθεια για λύση, γράφει το τουρκικό πρακτορείο, η οποία υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, ήταν το 2004. “Γνωστή ως το Σχέδιο Ανάν, στο οποίο οι Ε/κ ψήφισαν «όχι» σε ποστοστό 75,83%”.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι αυτή τη φορά η λύση είναι πιο κοντά, υποστηρίζει το Ανατολού.
Ο Fikri Tosun, ο οποίος είναι επίσης παράγοντας που συμβάλλει στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, είπε στο Αναντολού, ότι «οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Ακιντζί και Αναστασιάδης, είναι αποφασισμένοι για την εξέυρεση μιας μόνιμης λύσης βασισμένης στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών κάτω από μία ομοσπονδία ".