Ιράν-Νίκησε η διπλωματία

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Κυριακή, ότι με την εφαρμογή μιας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, οι παγκόσμιες δυνάμεις απέκοψαν κάθε μονοπάτι που είχε προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας και πως η ανταλλαγή κρατουμένων έδειξε τι μπορεί να κάνει η διπλωματία.
 
"Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί για άλλη μια φορά βλέπουμε τι είναι δυνατό μέσω ισχυρής αμερικανικής διπλωματίας", δήλωσε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως "τα πράγματα αυτά μας υπενθυμίζουν τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν ηγούμαστε με δύναμη και σοφία".

 
Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη βαθιές διαφορές με το Ιράν και θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και συμπλήρωσε ότι ελπίζει ότι τα γεγονότα αποτελούν μια ευκαιρία για το Ιράν να εργαστεί περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Πάντως, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, κάνοντας λόγο για άρση των οικονομικών κυρώσεων για ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν εξήρε από την πλευρά του, την ανταλλαγή κρατουμένων που επετεύχθη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει τώρα να συνεργαστούν πάνω σε άλλες πιεστικές προκλήσεις για να μπορέσουν να εγγυηθούν "ένα ασφαλέστερο μέλλον".


"Τώρα είναι η ώρα να δοθεί ώθηση στη συνεργασία σε άλλες πιεστικές προκλήσεις μέσω του διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκει έναν δρόμο για ένα ασφαλέστερο μέλλον", τόνισε επίσης ο Μπαν.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέσυρε την Κυριακή την ιρανική τράπεζα Sepah και τη διεθνή θυγατρική της από τη μαύρη λίστα των κυρώσεων του διεθνούς οργανισμού, την επομένη της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
 
Η Bank Sepah, το πιο παλιό τραπεζικό ίδρυμα του Ιράν, και η θυγατρική της, Bank Sepah International, βρίσκονταν από το 2007 στον κατάλογο των κυρώσεων του ΟΗΕ.
 
Η μαύρη λίστα των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν περιλαμβάνει 43 πρόσωπα και 78 οντότητες που υπόκεινται σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και σε πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
 
Ο Ιρανο-Αμερικανός Τζέισον Ρεζαϊάν, ανταποκριτής της Washington Post στο Ιράν, ο οποίος αφέθηκε το Σάββατο ελεύθερος από τη φυλακή του Εβίν στην Τεχεράνη, αναχώρησε από το Ιράν σώος και αβλαβής την Κυριακή.

 
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post που παρέμεινε κρατούμενος για πάνω από ενάμιση χρόνο, είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, όπως είπε η εφημερίδα χθες.
 
Ο κ. Ρεζαϊάν και άλλοι δύο ιρανο-αμερικανοί που αναχώρησαν από την Τεχεράνη στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, έφθασαν στη Γερμανία σήμερα. Ο κ. Ρεζαϊάν, 39 ετών, διευθυντής του γραφείου της Post στην Τεχεράνη, συνελήφθη στο Ιράν τον Ιούλιο του 2014 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, τις οποίες η εφημερίδα είχε απορρίψει ως "παράλογες". Σε δήλωση μετά την απελευθέρωσή του Ρεζαϊάν, ο εκδότης της Washington Post Φρέντερικ Ράιαν είπε: "Νιώθουμε ανακούφιση που αυτός ο εφιάλτης των 545 ημερών για τον Τζέισον και την οικογένειά του τελείωσε επιτέλους".
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες βράδυ με τον διευθυντή σύνταξης Μάρτιν Μπάρτον και τον συντάκτη των διεθνών ειδήσεων Ντάγκλας Τζελ, ο κ. Ρεζαϊάν ευχαρίστησε την εφημερίδα για την σθεναρή και ακλόνητη υποστήριξή της όσο ήταν φυλακισμένος.
 
"Νιώθω πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από 48 ώρες", είπε και σημείωσε ότι ο νους του ήταν διαυγής. "Βρήκε διέξοδο στη λογοτεχνία που του επιτρεπόταν να διαβάσει, και σήμερα διαβάζει με ενθουσιασμό ό,τι θέλει", πρόσθεσε στο σημείωμά της η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Ρεζαϊάν ήταν η φυλάκιση στην απομόνωση.

Οι τέσσερις αυτοί είναι εκτός από τον Τζέισον Ρεζαϊάν οι Σαίντ Αμπεντινί, Αμίρ Χεκματί και Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί.

 


Ένας πέμπτος κρατούμενος, ο Αμερικανός φοιτητής Μάθιου Τρέβιθικ, απελευθερώθηκε ξεχωριστά από τους άλλους τέσσερις το Σάββατο, σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Ρόιτερς.
 
Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015.
 
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.
 
 «Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνο και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.
 
Όπως εξάλλου αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Συμβούλιο της ΕΕ προχώρησε στην άρση όλων των κυρώσεων της ΕΕ προς το Ιράν, οι οποίες σχετίζονται με τα πυρηνικά. Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου σε συνέχεια της επιβεβαίωσης που έδωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency - IAEA) πως το Ιράν υλοποίησε πλήρως τα μέτρα για τα πυρηνικά, τα οποία είχαν προσδιοριστεί στο κοινό σχέδιο δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA).
 
Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τους βασικούς όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μην κατέχει υλικά που οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
 
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης πως επιτρέπει σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.
 
Όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσά τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο.
 
Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.
 
Για μεγαλειώδη νίκη έκανε λόγο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και συνεχάρη το ιρανικό έθνος. «Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη», ανέφερε σεανάρτηση του στο twitter.

 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε από την πλευρά του, πως η πυρηνική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από χρόνια υπομονετικής και επίμονης διπλωματίας και δύσκολων τεχνικών εργασιών, οδήγησαν στον σημαντικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
 
Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, το Παρίσι θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των όρων της συμφωνίας.
 
Ακόμη, επεσήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Και η Κύπρος καλωσόρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει την επίσημη ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με την οποία επιβεβαιώθηκε η εφαρμογή από πλευράς Ιράν των υποχρεώσεών του που συνδέονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), το οποίο συμφωνήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 μεταξύ του Ιράν και των Ε3+3, καθώς επίσης και την επακόλουθη άρση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά του Ιράν. Αυτή η θετική εξέλιξη, σημειώνει το ΥΠΕΞ, “ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν, που είναι προς όφελος και των δύο πλευρών”.
 
 
 

 

 

Δειτε Επισης

Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα