Βουτιά-ρεκόρ του μαύρου χρυσού κάτω από 28 δολάρια

Το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα $28 το βαρέλι στην Ασία τη Δευτέρα, για πρώτη φορά εδώ περισσότερο από 12 χρόνια, λόγω των φόβων για τη δημιουργία μεγαλύτερου πλεονάσματος προσφοράς μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου.
 
Περίπου 500.000 χιλιάδες βαρέλια ιρανικού αργού την ημέρα μπορούν να προστεθούν στις ήδη κορεσμένες αγορές μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
 
Η είδηση οδήγησε σε περαιτέρω πωλήσεις του μαύρου χρυσού, οι τιμές του οποίου έχουν μειωθεί κατά τρία τέταρτα περίπου από τα μέσα του 2014 λόγω του πλεονάσματος προσφοράς, των υψηλών επιπέδων παραγωγής, της αδύναμης ζήτησης και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
 
Το μπρεντ για παραδόσεις Μαρτίου έπεσε στο επίπεδο των $27.67, ή κατά 4,4% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, προτού ανακάμψει στο εμπόριο σε πάνω από $28. Η τελευταία φορά που το μπρεντ έκλεισε κάτω από $28 ήταν τον Νοέμβριο του 2003.
 
Περίπου στις 8 ώρα Κύπρου, η σύμβαση διαπραγματευόταν κατά 49 σεντς, ή 1,69% χαμηλότερα στα $28,44. Το αμερικανικό αργό για παράδοση τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 41 σεντς, ή 1,39% στα $ 29,01.
 
Αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ωστόσο, το Ιράν θα πρέπει πρώτα να βρει αγοραστές, κάτι που θα οδηγήσει τη χώρα να προχωρήσει σε προσφορές για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς της, ωθώντας ακόμα περισσότερο προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο θα προσπαθήσει πρώτα να πουλήσει το μεγάλο απόθεμα πετρελαίου που έχει πριν προχωρήσει σε νέα παραγωγή.
 
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η προσφορά θα συνεχίσει να υπερκαλύπτει τη ζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, ακόμα κι αν η αύξηση στην παραγωγή σταματήσει στο σημερινή σημείο, κάτι που θα συνεχίσει να κρατά τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
 
 
 

Δειτε Επισης

Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα