Ψηλώνει η Λεμεσός;


  Το λένε και χαίρονται! Κι η χαρά τους είναι μεταδοτική. -Η πόλη πήρε τα πάνω της. Αυτό στην κυριολεξία. Τα πρώτα θεόρατα κτίρια φύτρωσαν πριν από πέντε χρόνια κι έριξαν σκιά στους μέχρι τότε κοντόφθαλμους στόχους μας. Και σπόρους για φτυστούς με τους νέους και ψηλότερους απογόνους. Τρομάζεις μόνο να βλέπεις στα χαρτιά τι θα ανεβαίνει προσεχώς στον ουρανό.
 
  Σήμερα θα ακούσεις να μιλούν για δεκάδες ορόφους. Ο ένας επιχειρηματίας ανταγωνίζεται τον άλλο με τη μεζούρα κι οι δημοτικές υπηρεσίες βάζουν στην κορυφή του ουρανοξύστη το φωτοστέφανό τους. -Φτιάξτε και τον πύργο της Βαβέλ, να ακουμπήσουμε τ’ άστρα. Για να τρελαθούμε μια και καλή.
 
  Τι χρειαζόμαστε; Μια συγκροτημένη, ήπια ανάπτυξη προσαρμοσμένη στα μέτρα του τόπου, στο χρώμα του. Στο ύψος του. Τα εκτός κλίμακας κτίρια, δεν σημαίνουν απαραίτητα ανάπτυξη. Ούτε η μεταφορά, του ...έξω από εδώ συντελεστή, μας καθιστά πρωτοπόρους ή ακολουθητές του σύγχρονου, του μοντέρνου και του επιβλητικού. Σ’ έναν μικρό τόπο παίζεις με τους κύβους σου και με άλλα μικρά ευφάνταστα παιχνίδια.
 
  Φοβάμαι να φανταστώ τη Λεμεσό σε μια δεκαετία. Περιτριγυρισμένη από όγκους και Κύκλωπες με γυάλινα μάτια, να ρίχνουν σκιές κατήφειας στο ιστορικό της και σχετικά καλά διατηρημένο παραδοσιακό της κέντρο. Φοβάμαι και την αντιθετική εικόνα που θα προκύψει.     
 
  Σήμερα μας αποδίδουν τα εύσημα. -Ναι έφτιαξε η Λεμεσός. Όσο ακουμπούσε στη γη. Όσο γυάλιζαν τις πέτρες στην παλιά πόλη, όσο έκαναν τα ταπεινά στέκια-καφενεία στην παραλία, άπλωναν πλακόστρωτα, φύτευαν δέντρα στη γη. Έτσι αναπλάθεται η πόλη σου.
 
  Και αυτά τα κύματα, να δεις, σε ανασηκώνουν με μέτρο. Σου στέλνουν χαμπέρια. -Να πλέετε με ασφάλεια στην επιφάνεια, όχι να πετάτε στη φουσκοθαλασσιά. Θα πιάσετε, στο τέλος, πάτο.
 
 
  Τα μαντάτα για το μέλλον δεν είναι καλά. Τα προμηνύματα μας χαλάνε. Αν δεις τώρα τη Λεμεσό από τη θάλασσα και χτυπήσει το μάτι σου κέντρο, θα παρατηρήσεις δύο ανασηκωμένα δάκτυλα, δείκτες όπως καταλαβαίνεις, να σε προειδοποιούν για την εικόνα και την ουσία της προσεχούς μας «ανάπτυξης».
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα