Ολοκληρώθηκε η πρώτη τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, τριμερής συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, στο περιθώριο και πριν την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, των 28 της ΕΕ. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε στη συνάντηση ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η τριμερής συνάντηση ήταν ενδεδειγμένη με την ευκαιρία της παρουσίας του Ιορδανού Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και οι τρεις πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλο το πλέγμα της συνεργασίας και των τριμερών σχέσεων, περιλαμβανομένης προοπτικής νέας συνάντησης αυτή τη φορά στο επίπεδο των αρχηγών κρατών.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρεται ότι "οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στο προσφυγικό, στην έξαρση της τρομοκρατίας, στην ειρηνευτική διαδικασία και στην κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας".

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι τρεις υπουργοί εξωτερικών εξέτασαν τις προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση τρομοκρατίας, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την τεχνολογία, όπως επίσης και τρόπους υποστήριξης της Ιορδανίας στις σχέσεις της με την ΕΕ.
 
Ο κ. Κασουλίδης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τα συμβούλια εξωτερικών και γενικών υποθέσεων και επιστρέφει στην Κύπρο το απόγευμα της Τρίτης.
 
Οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στις Συρία και το Ιράκ και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.
 
Ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει επίσης σε πρόγευμα εργασίας για την Ουκρανία, το οποίο διοργανώνει ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, στην παρουσία του Ουκρανού ομολόγου του.
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, στο οποίο θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα εργασιών της Ολλανδικής Προεδρίας, ενώ τους Υπουργούς θα απασχολήσει επίσης η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
 

Δειτε Επισης

To μήνυμα ΠτΒ για τα 20 χρόνια ένταξης Κύπρου στην ΕΕ-«Εμμένουμε στη διασύνδεση Κυπριακού με ευρωτουρκικά»
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό των ΣΥΟΠ-Αναβαθμίζονται κλίμακες, διάρκεια και επιδόματα
Σ. Κυριακίδου: Η Κύπρος μπορεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία
Την αλληλεγγύη της ΕΕ στις προσπάθειες για το Κυπριακό επαναβεβαίωσε η Μέτσολα
K. Ευσταθίου: Η ΕΕ είναι ανήμπορη να επιβληθεί στην Τουρκία
Σ. Παπαδούρης: Η ΕΕ να εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό
Ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των ΣΥΟΠ και υλοποίησης των 14 μέτρων για τους τ/κ ενώπιον του Υπουργικού
Επαναλαμβάνει τα πειθαρχικά μέτρα για αντάρτες ο ΔΗΣΥ-«Θα εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις»
Μ. Καρογιάν: Πολλές οι προκλήσεις 20 χρόνια μετά την ένταξη, μάχη ΔΗΠΑ για ΕΚ νέας εποχής
Ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού ζητά ο Μαρίνος Σιζόπουλος