Σιζόπουλος στον Ρεπόρτερ: Δεν αποφασίζω εγώ πού θα είμαι υποψήφιος

Το όφελος του κόμματος και όχι το προσωπικό συμφέρον κανενός, ούτε καν του ιδίου, όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι το κριτήριο με βάση το οποίο θα αποφασιστεί σε ποια πόλη θα κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Αυτό υποστηρίζει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ρεπόρτερ» για τις επικείμενες εκλογές, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Με βάση την επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο ηγέτης της ΕΔΕΚ δεν βλέπει αναβολή των εκλογών, ωστόσο δεν αποκλείει διεργασίες στο παρασκήνιο.
 
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου του Κινήματος;
-Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις με τις επαρχιακές επιτροπές για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των υποψηφίων. Προσδοκώ ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα ονόματα σε όλα τα ψηφοδέλτια και η κατ’ αρχήν πρόθεση είναι εντός του Μαρτίου το θέμα να απασχολήσει τα συλλογικά όργανα για να γίνει η επικύρωση των ψηφοδελτίων.
-Υπάρχει ενδεχόμενο το ψηφοδέλτιο να ενισχυθεί με προσωπικότητες πέραν του χώρου του Κινήματος;
-Καταβάλλονται προσπάθειες και προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι το συγκεκριμένο να ανακοινώσω.
-Συνεργασίες στο πρότυπο της συνεργασίας που έγινε με το Κίνημα Οικολόγων στις ευρωεκλογές;
Οι συνεργασίες με τη μορφή συνδυασμού με κόμματα παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες ενόψει και του νέου εκλογικού νόμου. Γι’ αυτό περισσότερο ενδεχομένως οι συνεργασίες αυτές να είναι είτε με ομάδες είτε με προσωπικότητες, χωρίς βεβαίως να αποκλείω συνεργασία με κάποια πολιτική δύναμη, αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη μορφή συνεργασίας.
-Ποια θα είναι η βάση μιας πιθανής συνεργασίας; Θα πρέπει να ασπαστεί κάποιος τις θέσεις του κινήματός σας;
- Φυσικά όχι. Η όποια συνεργασία είτε με πρόσωπα, είτε με ομάδες, είτε με κόμματα θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε κάποιες αρχές. Και κυρίως στη σύγκλιση σε θέσεις σε βασικά ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, όπως το Κυπριακό, τα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
- Θα μπορούσε το Κυπριακό να λειτουργήσει ως η βάση για σύμπηξη μετώπου;
- Η νομοθεσία προβλέπει ότι για να περάσει στη δεύτερη κατανομή ένας συνδυασμός δύο κομμάτων θα πρέπει να εξασφαλίσει πέραν του 10% σε παγκύπρια βάση. Εάν είναι συνδυασμός τριών και περισσοτέρων κομμάτων χρειάζεται 20%, άρα στην ουσία αυτό αποτελεί τροχοπέδη για τη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών. Οπωσδήποτε όμως το Κυπριακό αποτελεί το βαρόμετρο για συνεργασίες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που όπως ανακοινώνεται, οι συζητήσεις βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο.
- Γίνεται πολύς λόγος για αναβολή των εκλογών, εσείς βλέπετε κάτι τέτοιο;
- Με βάση τη μέχρι τώρα ενημέρωση που έχουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την εκτίμησή μας δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες κατάληξης σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία που να τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Όμως εάν στο παρασκήνιο αποκρύβεται οτιδήποτε που δεν το γνωρίζουμε και θα βρεθούμε προ εκπλήξεως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γιατί δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η αυξημένη αισιοδοξία που εκφράζουν διάφοροι κύκλοι, (Αμερικανοί, Βρετανοί, της Ε.Ε., των Ηνωμένων Εθνών), με τις συγκλίσεις που υπάρχουν στις συνομιλίες. Ένα από τα δύο δεν ισχύει.
- H EΔΕΚ πώς βλέπει όλες αυτές τις εξελίξεις; Θα ταχθείτε κατά ενός σχεδίου προτού το δείτε, εάν βεβαίως υπάρξει;
-H ΕΔΕΚ διαχρονικά έχει ταχθεί υπέρ μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που να μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συνεργασία των Ε/κ και των Τ/κ καθώς επίσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αγαστή συνεργασία για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος, αποκλείοντας τις όποιες παρεμβάσεις τρίτων που στο παρελθόν απεδείχθησαν καταστροφικές.
-Αυτή είναι μια θέση με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα;
- Εάν οι πρόνοιες της λύσης κατοχυρώνουν κατά τρόπο απόλυτο το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις και κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τότε η ΕΔΕΚ θα στηρίξει αυτή τη λύση με όλες της τις δυνάμεις.
-Έστω κι αν λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;
- Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Ομοσπονδία. Εκείνο που πρέπει να κατανοήσει ο λαός είναι ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι ομοσπονδία. Και αυτό πηγάζει από όσα μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί καθώς και από αυτά που συζητούνται για να επιτευχθούν συγκλίσεις.
 
Εάν σας καλέσει ο κ. Τσαβούσογλου στην Τουρκία πώς θα αντιδράσετε;
-Σαφώς και δεν θα το αποδεχθώ.
- Για ποιο λόγο;
- Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τη θεωρεί εκλιπούσα. Αυτή τη στιγμή αποτελώ άμεσα ή έμμεσα μέρος της συνταγματικής νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα απαιτούσα μια εξήγηση από την Τουρκία γιατί δεν έχει αποδεχθεί να την επισκεφθεί για συνομιλίες ο τέως ή ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αποδέχεται να την επισκέπτονται αρχηγοί ελληνοκυπριακών κομμάτων;
- Θα μπορούσε κάποιος να σας πει ότι με το να πάτε θα μπορούσατε να θέσετε ευθέως αυτά τα ζητήματα στην τουρκική κυβέρνηση.
-Δεν χρειάζεται να πάω για να θέσω αυτά τα θέματα και δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι με το να τα υποδείξω θα αλλοιώσω την τουρκική πολιτική.
-Άρα θεωρείτε ότι λανθασμένα ανταποκρίθηκε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ;
- Είναι θέμα που αφορά τον ίδιο. Σας απάντησα για το τι θα έκανα εγώ.
 
 
Δεν μας περισσεύει κανένας
 
-Γίνεται πολλή συζήτηση για την εκλογική περιφέρεια που θα επιλέξετε να είστε υποψήφιος. Τελικά τι θα κάνετε; Έχετε αποφασίσει;
-Καταρχάς πολύ κακώς γίνεται όλη αυτή η συζήτηση. Το παράξενο όμως είναι ότι γίνεται μόνο για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και για κανένα άλλο αρχηγό κόμματος. Παρόλα αυτά από την αρχή τοποθετήθηκα δημοσίως, ότι το πού θα είμαι υποψήφιος θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων.
-Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;
-Η εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του κόμματος και όχι η εξυπηρέτηση προσωπικών επιλογών, προσωπικών συμφερόντων ή σκοπιμοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του κόμματος. Γι’ αυτό όλα στην ώρα τους.
-Υπάρχει το επιχείρημα ότι με το να τεθείτε επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Λεμεσό ουσιαστικά αποκλείετε την επανεκλογή του κ. Νικολαΐδη.
-Δεν υπάρχει πρόθεση για τον αποκλεισμό κανενός στελέχους. Πάνω όμως από όλους μας είναι η ΕΔΕΚ.
-Πώς είναι το κλίμα στο Κίνημα; Όταν είχατε εκλεγεί υπήρξε μια αντιπαράθεση με την κοινοβουλευτική ομάδα. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση, είστε έτοιμοι να δώσετε την εκλογική μάχη μονιασμένοι;
-Το κλίμα βελτιώθηκε. Θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε αλλά ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ηγεσία του κόμματος, η οποία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και νομίζω ότι καθημερινά αποδεικνύεται. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων των στελεχών του κόμματος. Ο καθένας πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό που σήμερα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, στις δύσκολες συνθήκες που περνά η πατρίδα μας στο Κυπριακό και την οικονομία, είναι η ενίσχυση της ΕΔΕΚ η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα διασφάλισης των καλώς νοουμένων συμφερόντων του λαού.
-Είναι οι πρώτες εκλογές από τότε που αναλάβατε την αρχηγία της ΕΔΕΚ. Ποιος είναι ο στόχος σας, το προσωπικό σας στοίχημα;
-O στόχος του κόμματος είναι να διατηρήσει τον πολιτικό του ρόλο και την κοινοβουλευτική του δύναμη.
-Βλέπετε τον κ. Ομήρου να είναι δίπλα σας σ’ αυτή τη διαδικασία, σ’ αυτή την προσπάθεια ή αισθάνεστε ότι είναι απών, ή απέναντί σας;
-Αυτό είναι κάτι που αφορά τον τέως πρόεδρο του κόμματος. Να καθορίσει τη θέση του. Εμείς έχουμε διακηρύξει ότι δεν μας περισσεύει κανένας και δεν έχουμε πρόθεση να χαρίσουμε κανένα σε κανέναν. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι στελέχη του κόμματος που είχαν αποστασιοποιηθεί ή και είχαν προσχωρήσει σε άλλους χώρους, τώρα επανακάμπτουν στην ΕΔΕΚ.
 
 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή